Goodyear mogelijk banden met Al-Qaeda

SHEFFIELD- Bandenfabrikant Goodyear zit in nauwe schoentjes.  Na enkele anonieme tips, houdt het FBI ernstig rekening met de mogelijkheid dat de firma ook banden zou hebben met terreurorganisatie Al-Qaeda.

Man met Goodyear-tulband
Man met Goodyear-tulband

De tipgevers, vermoedelijk afkomstig uit het concurrerende Dunlop-milieu, zouden enkele zeer vertrouwelijke documenten hebben doorgespeeld aan het Amerikaanse onderzoeksbureau.  Daaruit zou blijken dat Al-Qaeda een ‘opvallende en onverklaarbare voorkeur’ heeft voor Goodyear-rubberbanden bij het in orde zetten van bomauto’s en paramilitaire voertuigen.  Leden van de gevreesde terreurorganisatie zouden zich bovendien vanuit het Westen clandestien laten bevoorraden met Goodyear-tulbanden.

Goodyear-woordvoerder James Lawrence liet alvast weten dat de beschuldigingen nonsens zijn:

LAWRENCE: “Dit is pure laster.  Ik verzeker u dat wij nooit bewust Al-Qaeda van rubberbanden hebben voorzien.  Integendeel: wij proberen aan de lopende band om het internationale terrorisme aan banden te leggen, want dat is tenslotte onze branche.  Banden van Al-Qaeda-voertuigen kunnen van om het even welke fabrikant komen: het gesmolten rubber van een goed functionerende bomauto kan evengoed afkomstig zijn van een Dunlop, of zelfs een Pirelli.  Sinds kort zijn wij inderdaad ook begonnen met een productielijn Goodyear-tulbanden, maar die zijn uitsluitend bestemd voor het toerisme en de amusementssector.  Wij willen worden geassocieerd met ‘band’, en niet met ‘bandiet’.”

Hoe dan ook, het ziet er niet goed uit voor de bandenproducent. Eerder dit jaar lekte uit dat Goodyear Geert Hoste van lachbanden voorziet. Meteen nadat dat nieuws bekend raakte, kelderde het aandeel van de bandenproducent. Analisten verwachten een nieuwe beursdip voor de Britse multinational.

Laat een reactie achter