Rijke Galliërs verlaten massaal Armorica

LUTETIA – Politieke en fiscale spanningen verdelen een klein Gallisch dorpje in Armorica, omringd door Romeinse legerkampen, dat moedig weerstand blijft bieden tegen de Romeinse bezetter. Stamhoofd Hollandix verdreef er in mei zijn rivaal Sarkozix van de macht, en bracht meteen enkele revolutionaire veranderingen aan in het Gallische gewoonterecht.

Obelix (r.) ligt zwaar onder vuur omwille van zijn voornemen uit te wijken naar Belgica

Zo zouden de rijkste Galliërs voortaan meer belastingen moeten betalen om de kwakkelende dorpseconomie draaiende te houden. Voor onder meer Obelix, die aan het hoofd staat van een internationale menhirhandel, was dit het signaal om zijn vertrek uit het dorp aan te kondigen. Zijn beste vriend Asterix wilde voorlopig niet reageren, maar uit goede bron werd vernomen dat de twee vrienden lopen te mokken en niet meer met elkaar spreken. Naast Obelix staan er nog tal van anderen klaar om het dorp te verlaten als Hollandix de wet niet aanpast, zoals ook de beroemde barde Brigitta Bardix.

Obelix oogstte in het hele dorp forse kritiek met zijn plannen om uit te wijken naar Belgica, meer bepaald naar het plaatsje Fossicia, om van daaruit zijn menhirhandel voort te zetten. Niet enkel het gunstiger belastingregime in de Romeinse provincie zou hem aantrekken, naar eigen zeggen wil hij er zich vestigen “omdat daar meer Romeinen en everzwijnen zitten, bij Toutatis”. Vermits zijn voornemen op zoveel protest stuit, zou hij echter momenteel een migratie naar het verre Scythia overwegen, waar de lokale krijgsheer Poetix hem asiel wil verlenen. Aangezien daar noch Romeinen, noch everzwijnen zitten, zien zijn tegenstanders in het dorp hierin de bevestiging dat het louter financiële motieven zijn die de succesvolle menhirhouwer drijven. Obelix zou over een fortuin van ruim 40 miljoen sestertiën beschikken.

De inwoners van het dorp reageren ondertussen verdeeld op de maatregel van stamhoofd Hollandix. De oproep van druïde Panoramix tot kalmte en dialoog valt voorlopig in dovemansoren. Voorstanders van Hollandix kwamen deze week nog op straat. De kranige Nestorix, oudste inwoner van het dorp, verdedigde toen de rijkentaks om de pensioenen te kunnen waarborgen. “Wij ouderen vragen gewoon respect. Ik heb nog bij Alesia gevochten, meneer! Onze pensioenen kunnen alleen voortbestaan als al die rijke hufters ophoesten, bij Belenos!”, aldus Nestorix, vlak voor hij weggeroepen werd om de afwas te doen. Hoefnix, de smid van het dorp en woordvoerder van de socialistische vakbond steunt eveneens het stamhoofd. Hij kreeg het echter meteen aan de stok met Kostunrix van de liberale vakbond. De ruzie ontaardde in een handgemeen, waarop hevige rellen losbraken in het centrum van het dorp. De economische schade loopt in de duizenden sestertiën.

3 reacties op "Rijke Galliërs verlaten massaal Armorica"

Laat een reactie achter