Belgische opticien ontwikkelt langetermijnvisie voor politici

HAASRODE – Voor het eerst zijn wetenschappers er met behulp van nanotechnologie in geslaagd langetermijnvisie te ontwikkelen. De Leuvense opticien Guido Sorgeloos mocht dit weekend het eerste prototype op zijn neus zetten. “Ik word 92 jaar. Tof.”

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Sorgeloos demonstreert het prototype. 'Laat je niet misleiden door de relatief eenvoudige looks van het toestel.' (Foto: Pixabay)
Sorgeloos demonstreert het prototype. ‘Laat je niet misleiden door de relatief eenvoudige looks van het toestel.’ (Foto: Pixabay)

Sorgeloos en zijn team legden dit weekend in het Haasrode Research Park de laatste hand aan hun zogenaamde ‘tele-scoop’ (Grieks voor ‘ver’ en ‘kijker’, nvdr.). Door gebruik te maken van nanotechnologie ontwikkelden de wetenschappers een kwantumlens met een oneindige dioptrie, waarmee de waarnemer letterlijk voorbij tijd en ruimte kan kijken. Op die manier wordt het mogelijk om in het hier en nu naar toekomstige gebeurtenissen te kijken.

“Laat je niet misleiden door de relatief eenvoudige looks van het toestel”, grapt Sorgeloos. “We wilden de gebruiksvriendelijkheid van onze tele-scoop verhogen door hem in een handig armatuur te plaatsen, zodanig dat hij op het gezicht past. Zo heeft de gebruiker zijn handen vrij.”

“Een beetje zoals een bril”, aldus nog Sorgeloos.

De uitvinding kwam mede tot stand dankzij het Vlaams Innovatiefonds (Vinnof) en is een opsteker voor Vlaams minister van Innovatie en Ontwikkeling Ingrid Lieten (SP.A).“De politiek is al jaren vragende partij voor langetermijnvisie. Bovendien zullen we dankzij de uitvinding eindelijk weten of het innovatiefonds, dat al een minwaarde van 2 miljoen euro liet optekenen, zijn geld waard zal blijken te zijn op de lange termijn.”

Ook in andere partijen groeit de interesse voor het kleinood. “Langetermijnvisie kan de sociale partners helpen in te zien dat we met z’n allen langer zullen moeten werken om onze sociale zekerheid ook in 2020 in stand te houden”, klinkt het bij Alexander De Croo (Open Vld). De partijvoorzitter belooft alvast een exemplaar aan Rudy De Leeuw (ABVV) te zullen geven.

Tunnelzicht

Ook N-VA reageert enthousiast. “Ik wil wel eens zien of B-H-V in 2020 nog op de agenda staat”, vraagt ondervoorzitter Ben Weyts zich af. Sorgeloos voorspelt alvast van niet. “Hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe groter het tunnelzicht. Daardoor verdwijnen perifere problemen als het Nederlands van de premier of de Vlaamse minderheid in de federale regering sneller uit het blikveld dan de dingen die echt belangrijk zijn, zoals de betaalbaarheid van de pensioenen of de koopkracht van de mensen.”

Enkel CD&V weet nog niet goed of het gebruik zal maken van de nieuwe technologie. “Wij zijn bang. Heel bang”, vat Wouter Beke het gevoel dat in zijn partij leeft samen. “Ik weet niet goed of ik wel wíl zien of de christendemocratie ver in de 21ste eeuw nog zal bestaan.

Vermoedelijk zullen de Belgische politici al tegen de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 blijk kunnen geven van langetermijnvisie.

Eén reactie op "Belgische opticien ontwikkelt langetermijnvisie voor politici"

  1. Vraag blijft om deze techniek inderdaad in staat zal zijn hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden, niet enkel in de verre toekomst, maar ook in de nabije. Testen zullen dit zeker nog uitwijzen.
    Wat de eersten testen wel al hebben uitgewezen, is dat deze techniek ook werkt voor blinden en slechtzienden. Misschien opent dat voor deze mensen zelfs oplossingen in het heden.
    Doven en slechthorenden met een politieke functie of een politiek mandaat en mensen met een syndicale besmetting, hebben zeer weinig aan de tele-scoop: de nabije toekomst is voor hen erg wazig, en de verre toekomst een zwart gat. Zelfs in het heden blijken zijn last te hebben van vervormingen van de realiteit.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter