Politie overweegt inzet van slimme agenten

BRUSSEL – In het kader van een proefproject worden vanaf vandaag slimme agenten ingezet in politiezone Denderleeuw/Haaltert. Als de resultaten gunstig zijn, wil commissaris-generaal Catherine De Bolle op korte termijn in het hele land domme agenten vervangen door slimme agenten.

Slimme agenten zijn duurder in aankoop, maar zorgen minder snel voor problemen dan domme agenten (foto).
Slimme agenten zijn duurder in aankoop, maar zorgen minder snel voor problemen dan domme agenten (foto).

Het experiment is een gevolg van de inzet van slimme camera’s, die over het hele land gunstige resultaten neerzetten in het bestrijden van kleinere en grotere misdrijven. “Die camera’s zijn in staat om nummerplaten te herkennen, snelheid te controleren, en te registreren wanneer iemand een politiezone binnen- en terug buitenrijdt”, aldus De Bolle. “Een schat aan bruikbare gegevens dus, maar al die informatie moet natuurlijk ook geïnterpreteerd worden. Dat gebeurt op dit moment helaas nog al te vaak door domme agenten.”

Gwen Merckx, korpschef van politiezone Rupel, legt de vinger op de wonde. “Wat voor nut heeft een camera met nummerplaatherkenning als die cijfers en letters doorgeseind worden naar een agent die maar halverwege het alfabet is geraakt? Rust elke politiezone uit met enkele slimme agenten die kunnen lezen en schrijven, en je zult de criminaliteitscijfers snel zien zakken.”

Maar daar wringt nu net het schoentje: de politie zit krap bij kas en de loonkost van slimme agenten bedraagt een veelvoud van het salaris van domme agenten. “Het is een investering die zichzelf terugverdient”, maakt De Bolle zich sterk. “Slimme agenten kunnen tot 400 % beter hoofdzaken van bijzaken onderscheiden, maken minder procedurefouten en bovendien heb je er veel minder nodig om hetzelfde werk te verrichten. Zo boek je enorme efficiëntiewinsten.”

Apen met kepie

De politievakbond staat wantrouwig tegenover het project, maar domme agenten die nu nog in dienst zijn hoeven niet voor hun job te vrezen, sust De Bolle. “Voor het meeste politiewerk zijn toch geen specifieke cognitieve vaardigheden vereist. Of het nu gaat om parkeerbonnen uitschrijven, het verkeer regelen, hangjongeren berispen of gewoon in uniform aanwezig zijn op straat om de derde leeftijd op zijn gemak te stellen: domme agenten zullen altijd nodig blijven. Maar als de huidige generatie met pensioen gaat moeten we overwegen of we ze niet kunnen vervangen door veel goedkopere Stadswachten, langdurig werklozen of goed getrainde apen met kepie. Met het budget dat daarmee vrijkomt, kunnen we genoeg slimme agenten aanwerven voor het hele land.”

 

2 reacties op "Politie overweegt inzet van slimme agenten"

  1. Het Comité van Domme dieVen (CD en V) reageert in een persmededeling met de melding dat ze in het vervolg NOOIT nog met de eigen wagen op strooptocht zullen vertrekken. Kwestie van de slimme camera’s en agenten te slim af te zijn.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter