Ludo Van Campenhout wordt voorzitter Parlementair Cocaïneforum

ANTWERPEN – NV-A’er Ludo Van Campenhout treedt aan als de eerste voorzitter van het parlementair Cocaïneforum, een club van parlementsleden die de cocaïnesmokkel in de haven van Antwerpen gaat opvolgen. Het Cocaïneforum komt er in navolging van het Diamantforum. “Na diamant is cocaïne het belangrijkste exportproduct van ons land”, zegt  Van Campenhout. “Het is toch niet meer dan normaal dat het parlement contacten aanknoopt met zo’n belangrijke economische sector.”

De nieuwe voorzitter Ludo Van Campenhout zal ondersteund worden door twee ondervoorzitters, de Gentse SP.A-politica Freya Van den Bossche en de Antwerpse CD&V’er Ergün Top. Die laatste staat eerder bekend als een koele minnaar van de sector. “Ik heb an sich niks tegen cocaïnesmokkel”, zo reageert Top. “Maar het is wel belangrijk dat men een aantal regels respecteert. Niet dealen voor de deur van mijn eigendommen in de Brederodestraat is er zo een van.”

Net als bij het Parlementair Diamantforum, blijft de volledige ledenlijst van het Cocaïneforum voorlopig een goed bewaard geheim. “Daar moet je verder niks achter zoeken”, snuift Van Campenhout verontwaardigd. “Dat is in het begin nu eenmaal zo afgesproken. Onze groep bestaat uit politici uit diverse partijen. Zij willen in alle discretie contacten aanknopen in een sector die toch al heel erg gesloten is. Maar het gaat wel om een booming business waar steeds meer geld in omgaat en die erg belangrijk is voor de Belgische economie. Volgens de rapporten van de Verenigde Naties en het Amerikaanse State Department is België de belangrijkste in –en uitvoerder van cocaïne in Europa. We doen zelfs beter dan Nederland en Spanje! Het is toch logisch dat je als parlement op de hoogte wil blijven van wat er leeft in die business.”

Het illegale karakter van cocaïnehandel maakt de situatie bijzonder delicaat
Het illegale karakter van cocaïnehandel maakt de situatie bijzonder delicaat

Het illegale karakter van de cocaïnehandel maakt zijn opdracht bijzonder delicaat, zo beseft Van Campenhout. “Toegegeven, het verhandelen van cocaïne is in ons land nog illegaal, maar we mogen de economische realiteit toch ook niet uit het oog verliezen. De cocaïnehandel zorgt voor heel wat tewerkstelling in de haven. Havenarbeiders die een cent bijverdienen door cocaïne uit containers te halen, zouden anders aan het stempellokaal staan. Bovendien zorgt de cocaïnehandel ook voor de broodnodige stroom cash. In crisistijden is dat enorm belangrijk. De vastgoedsector en de bedrijven die luxewagens, juwelen en horloges verkopen zouden het bijzonder moeilijk krijgen als die stroom cash zou opdrogen. Of we het nu leuk vinden of niet, maar die stroom cash geeft onze economie wel de nodige zuurstof, zeker nu de banken steeds minder vaak overgaan tot het verstrekken van kredieten. Als politici moeten we pragmatisch durven zijn.”

Diamantairs

Van Campenhout verwijst expliciet naar zijn collega’s van het parlementair Diamantforum. “De handel in diamanten mag dan wel legaal zijn, uiteindelijk bestaat die sector toch ook vooral uit criminelen. Iedereen vindt het normaal dat de politiek contacten onderhoudt met de diamantairs, zelfs de Antwerpse procureur-generaal en de leden van de rechtbank doen dat. Maar ons zul je nooit met pakjes of zakjes zien buitenkomen van een feestje. Daar hebben we heel duidelijke afspraken over gemaakt.”

De lobbyclub van Van Campenhout plant binnenkort een eerste activiteit. “We gaan op werkbezoek in de haven. Een aantal belangrijke spelers uit de sector nemen ons een avond op sleeptouw, om te laten zien hoe zij ongemerkt pakketjes handelswaar uit containers halen. De plaats en de datum van dat werkbezoek zullen we niet bekendmaken, want we willen niet het risico lopen dat eigengereide substituten of politiemensen misbruik van de situatie zouden maken. Dat is een kwestie van wederzijds respect en vertrouwen.”

 

2 reacties op "Ludo Van Campenhout wordt voorzitter Parlementair Cocaïneforum"

  1. Van Campenhout was niet bij het feestje alwaar De Wever Water dronk. Hopelijk hebben ze hem eindelijk bij de Alexianen gemikt? En ik hoop dat hij het redt want onlangs zag hij er niet goed uit.

    Dus die kuur van 250.000€ op Aruba was weggesmeten geld. Hopelijk kunnen ze hem Helpen in Tienen? Mij hebben ze daar ooit érg droog weggezet. Gelukkig kwam de ziekenkas er in tussen.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter