Veldrijden verhuist naar Siberië

OMSK – Door het uitzonderlijk warme winterweer zal de rest van het veldritseizoen in Siberië plaatsvinden. De Superprestiges van Hoogstraten en Middelkerke zullen worden gereden in Novosibirsk en Irkoetsk.

Sven Nys voorspelt heel wat aartsmoeilijke technische passages.
Sven Nys voorspelt heel wat aartsmoeilijke technische passages.

Met dagtemperaturen boven de tien graden zou je in deze periode gerust de Ronde Van Vlaanderen al kunnen rijden, vindt regerend wereldkampioen Sven Nys. “Voor je ’t weet komen er Spanjaarden en Italianen meekoersen. Nee, met veldrijden heeft dit niets meer te maken.”

Daarom besliste de UCI om het veldrijden met hoogdringendheid naar een noordelijkere locatie te verhuizen. “Onze keuze viel eerst op Scandinavië, maar de hoge alcoholprijzen hebben hen de das omgedaan. In de oblasten Novosibirsk kon men ons dankzij erg goedkope vodka gelukkig wel verzekeren van de geïntoxiceerde meute die absoluut noodzakelijk is om het veldrijden überhaupt interessant te maken.”

“Een bijkomende troef is dat er in Siberië nauwelijks verharde wegen zijn”, vervolgt Cookson enthousiast. “Anders dan in België, waar nauwelijks bossen of natuurdomeinen zijn, hoeven we hier dus geen doodsaaie lus te rijden. We kunnen gewoon van stad naar stad rijden via onverharde paadjes, in een meerdaagse rittenkoers, van Omsk naar Irkoetsk. Een soort van tour de France, maar dan in Siberië, dus.”

Wolven

Dat betekent niet dat er geen hindernissen meer op het parcours te vinden zullen zijn. “Zo in den taiga rijden, dat is toch eens iets anders, he”, voorspelt Nys. “Ik voorspel heel wat technische passages. En door die constante dreiging van wolven zullen we niet te lang mogen treuzelen in de materiaalpost.”

Ook voor Zdenek Stybar zijn de sneeuw en het ijs van de Russische steppe een welkome afwisseling voor het geploeter in de Vlaamse klei. “Op dit moment is het dertien graden onder nul in Novosibirsk en ligt er drie meter sneeuw. Een kolfje naar mijn hand”, verheugt de Tsjech zich. ” Alleen wie in drie meter sneeuw nog vooruit geraakt met een velo, mag zich echt koning winter noemen.”

Alleen Bart Wellens zou liever in België blijven koersen. “Min dertien? Ik doe een kou op!”, schrikt sterkhouder van Telenet-Fidea. “Ik zal maar rap aan ons moeder vragen om nog een onderlijveke te breien en aan ons Lentel om een paar duifkes mee te pakken.”

De eerste Siberische veldrit, 46 werst van Omsk naar Kalachinsk, is morgen te zien in Sporza op één.

Laat een reactie achter