Financiële top beklimt Europese schuldenberg

BRUSSEL – Een team van twaalf internationale topeconomen en -bedrijfsleiders heeft afgelopen woensdag voor het eerst in de geschiedenis met succes de Europese schuldenberg beklommen. De expeditie werd op touw gezet in de hoop een beter zicht te krijgen op de financiële malaise die Europa op dit moment teistert. De klimmers zijn intussen weer in het basiskamp gearriveerd en doen via satelliettelefoon hun beklijvende verhaal.

– door Ludo van Speybraeckel –

“De aanloop begon mooi en rustig door enkele lieflijk glooiende belastingsparadijzen” hijgt expeditieleider Leo Berghmans
“De aanloop begon mooi en rustig door enkele lieflijk glooiende belastingsparadijzen” hijgt expeditieleider Leo Berghmans

“De aanloop begon mooi en rustig door enkele lieflijk glooiende belastingsparadijzen” hijgt expeditieleider Leo Berghmans, “maar al snel kwamen we terecht in dichte mistbanken waardoor we alle gevoel voor richting en redelijkheid verloren. We hebben een paar dagen rondgedoold in een onherbergzaam wasteland van rommelkredieten en woekerwinsten voor we het basiskamp wisten te bereiken.”

Ook bankier Wolf Gelders getuigt dat de weg naar de top niet enkel met goud geplaveid was: “Onmiddellijk voorbij het basiskamp moesten we ongeoorloofde risico’s nemen. Tegen beter weten in hebben we zonder zekeren of andere vormen van beveiliging een reeks van sociale ladders beklommen om de verloren tijd proberen in te halen. De hoogte eiste al snel zijn tol want sommige leden begonnen verwarde onzin uit te kramen waaruit ik alleen enkele onsamenhangende en betekenisloze flarden als ‘We moeten het risico spreiden’ of ‘Laat ons als goeie huisvaders handelen’ kon opmaken.”

Telecommagnaat Staf Persijn vertelt triomfantelijk hoe het team ondanks de zware beproevingen de schuldenberg toch heeft bedwongen: “we wisten dat de laatste meters tricky zouden worden dus voor alle veiligheid hadden we onze bazooka bij. Tja, als Mozes niet naar de berg komt…”

Vanop de afgeplatte top van de Europese schuldenberg hadden de economen en bedrijfsleiders een perfect zicht op de economische en financiële situatie. Van zodra het team weer veilig en wel in het dal is, zullen ze die nieuwe inzichten in concrete maatregelen omzetten om de financiële crisis op korte termijn ongedaan te maken.  Verwacht wordt dat Europa volgende week reeds zal floreren zoals nooit tevoren.

Laat een reactie achter