Vlaamse kranten willen illegaal meelezen op de trein harder aanpakken

KOBBEGEM – Het NMBS-personeel moet strenger controleren op illegaal meelezen op de trein. Dat willen althans de Vlaamse kranten. Ze starten ook een met een sensibiliseringsactie, die de krantenlezende treinreiziger enkele tips moet bijbrengen, om het illegale meelezen van hun medepassagiers te verhinderen.

Het moet gedaan zijn met illegaal meelezen op de trein, vinden de Vlaamse kranten. Foto: raileurope.com
Het moet gedaan zijn met illegaal meelezen op de trein, vinden de Vlaamse kranten. Foto: raileurope.com

Illegaal meelezen van krantenartikels op de trein wordt een steeds groter probleem. Volgens een studie die De Persgroep (De Morgen en Het Laatste Nieuws) en Corelio (De Standaard en Het Nieuwsblad) samen lieten uitvoeren, lijdt de Vlaamse krantensector jaarlijks meer dan 3000 miljard euro verlies doordat treinreizigers stiekem artikels meelezen in de dag- en weekbladen van hun medereizigers. “Door het NMBS-personeel de bevoegdheid te geven om hier tegen op te treden, kan die economische schade vermeden worden,” klinkt het. “Het moet voor mensen die zonder krant de trein opstappen mogelijk zijn om bij de conducteur een krant te kopen alvorens de trein vertrekt,” vindt Christian Van Thillo van De Persgroep. “Tegen de gewone prijs wanneer men opstapt aan een halte zonder krantenkiosk en anders met een kleine toeslag. Wanneer de conducteur dan tijdens de treinrit toch iemand betrapt op illegaal meelezen bij zijn gebuur, moet hij of zij sanctionerend kunnen optreden: de verplichte aankoop van een krant plus een fikse boete. Wanneer de illegale meelezer op dat moment niet kan betalen, moeten zijn identiteitsgegevens genoteerd worden, zodat de krant van die dag en de boete hem achteraf kunnen worden toegestuurd.” Wel heeft de betrapte reiziger twee weken de tijd om te bewijzen dat hij of zij reeds een krantenabonnement heeft. “Het kan natuurlijk zijn dat een abonnee de krant thuis vergeten is. We blijven dan natuurlijk redelijk, omdat er in zulke gevallen niet echt sprake is van diefstal,” aldus Van Thillo.

Sensibiliseringscampagne

De Vlaamse kranten starten ook met een campagne die de treinreiziger attent moet maken op de mogelijk aanwezigheid van illegale meelezers. “We willen onze betalende lezer aanleren om de handen zo dicht mogelijk bij de schouders te houden, zodat er links of rechts niet stiekem meegelezen kan worden,” licht Van Thillo toe. “Daarnaast moet er met het bovenlichaam in een onregelmatig patroon lichtjes van boven naar onder en van links naar rechts bewogen worden, zodat de tegenoverzittende treinreiziger niet de kans krijgt om de krantenartikels op de voorpagina te lezen. Op de achterzijde van onze kranten gaan we vanaf nu alleen nog maar paginagrote advertenties afdrukken. Die mogen natuurlijk door iedereen gelezen worden.”

9 reacties op "Vlaamse kranten willen illegaal meelezen op de trein harder aanpakken"

 1. Stel dit voor aan de treinconducteurs, en binnen de kortste keren heb je weer een staking en ligt het systeem op zijn gat! Maar de postbodes gingen toch ingezet worden voor zulke kleine extra taken. Ze zouden dan tegelijk de post én de krant kunnen aanbieden. Rationalisering!

  Beantwoorden.
 2. Zijn ze nu helemaal onozel geworden ! Zijn er echt geen belangrijker zaken om zich mee bezig te houden ! Het is zo stom als die GAS boetes. Om met uw kop van tegen de muur te bonken! “Daarnaast moet er met het bovenlichaam in een onregelmatig patroon lichtjes van boven naar onder en van links naar rechts bewogen worden, zodat de tegenoverzittende treinreiziger niet de kans krijgt om de krantenartikels op de voorpagina te lezen.” Is dit land nu helemaal achterlijk geworden !

  Beantwoorden.
  1. Dit is te zot voor woorden, als ik een krant koop mag ik die dus niet doorgeven aan vrienden of familie? Een boek dan ook niet? Een CD?
   En wie gaat daar allemaal op toezien? Hallo politiestaat!

   Beantwoorden.
 3. Meelezen van een artikel uit “Dag allemaal” kan niet als een misdrijf omschreven worden.
  Laatst las ik -bijna geheel buiten mijn wil om- op de tram naar Moscou, dat Kristoff in het Duitsch gaat zingen.
  Om deze bewering te checken heb ik als steekproef in 6 verschillende krantenwinkels een Dag Allemaal gekocht. Helaas… alle exemplaren -op de editie die ik in de wachtzaal van de dokter ‘leende’ na- beweerden met dezelfde stelligheid dit droevige nieuws.
  Dat is pas érg.

  Beantwoorden.
 4. Ja maar, dan gaan er reizigers waarschijnlijk een stuk van de krant uitlenen aan hun buurman die dan doet alsof het zijn krant is. Dan kan de conducteur het toch weer niet goed controleren, of het parket seponeert het weeral als er een PV is. De wereld is naar de kloten en ze kunnen het nu niet allemaal zomaar oplossen.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter