Apple patenteert fijne motoriek

CUPERTINO – Vanochtend heeft een octrooibureau in Californië een dossier goedgekeurd dat het Amerikaanse informaticabedrijf Apple in de toekomst verzekert van de rechten op alle mogelijke bewegingen die je met je handen kunt maken. Handenarbeid wordt in de toekomst dus onmogelijk zonder een flinke duit aan de informaticamoloch te betalen. Het octrooi luidt een nieuwe veldslag in de langdurige patentenoorlog in de telecomwereld in.

Elkaar de hand schudden, het is slechts een van de handelingen die je binnenkort in de iStore moet kopen alvorens het te doen.
Elkaar de hand schudden, het is slechts een van de handelingen die je binnenkort in de iStore moet kopen alvorens het te doen.

Het gecontesteerde patent heeft betrekking op de technologie iHands: een verbeterde versie van iNdex, het protocol dat uitgebreid alle mogelijke bewegingen beschreef die je met de drie vingerkootjes van je wijsvinger kunt maken. In principe claimt iHands de rechten op alle mogelijke bewegingen die je met twee handen kunt maken. Een patent dat met de toenemende interesse van de spelconsolesector in motion control (denk maar aan de Nintendo Wii of de Xbox Kinect) wellicht alleen maar belangrijker zal worden.

“Wij hebben jarenlang gewerkt aan intuïtieve manieren om je iPhone of iPad makkelijk met de vingers te bedienen”, verdedigt Apple-CEO Tim Cook het omstreden octrooi. “Het is dan ook niet meer dan fair dat onze klanten de fijne motoriek die ze aldus ontwikkelen niet gebruiken om smartphones of  tablets van andere fabrikanten aan te sturen. Nu we voor de zekerheid meteen alle handelingen die er bestaan gepatenteerd hebben, lijkt het ons echter ook niet meer dan logisch dat mensen ons vanaf heden betalen voor handenschudden, gebarentaal, tikkertje, en dergelijke meer.”

Aangezien de volledige wereldbevolking dagelijks minstens vijftig verschillende handelingen uitvoert, voorspellen analisten dat iHands het al rijke Apple nog eens verschillende miljarden per jaar zou kunnen opleveren.

Open source

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat concurrerende telecombedrijven een beroep hebben aangetekend tegen het octrooi. Onder andere Samsung en Google-Motorola reageren heel scherp. “Dit is het zoveelste bewijs dat Apple enkel gesloten systemen ontwikkelt, die de gebruikers en de ontwikkelaars nu ook letterlijk met handen en voeten aan hun bedrijf binden”, fulmineert Google-ceo Larry Page. “Wij zijn een progressief bedrijf, en wij vinden dat elke technologie open source is, of het nu gaat om menselijke handelingen of het design van de iPhone of de iPad”, klinkt het bij Samsung.

“Als die zogezegde open-sourcebedrijven andere manieren ontwikkelen om de smartphone te bedienen, bijvoorbeeld met je neus of met je voeten, dan staat het iedereen natuurlijk vrij om op die manier rechtenvrij aan het hele digitale gebeuren deel te nemen”, grijnst Cook.

Steve Jobs

Intussen bestudeert Apple ook hoe het de volledige Engelse woordenschat kan patenteren. Trendwatchers voorspellen immers dat spraaktechnologie in de toekomst steeds belangrijker zal worden. Later kunnen dan andere talen volgen, naargelang de grootte van de markt. Daarmee lijken de opvolgers van de charismatische Steve Jobs steeds meer de droom van hun illustere voorganger te realiseren: een wereld waarin iedereen die iets doet of zegt schatplichtig is aan Apple.

Laat een reactie achter