NMBS gaat buitenwippers inzetten op weekendtreinen

Vanaf 3 april zal de NMBS op drukke treinen buitenwippers inzetten. Het gaat voorlopig enkel om treinen die in het weekend en naar toeristische bestemmingen rijden. Zo wil de vervoersmaatschappij voorkomen dat de treinen op drukke momenten overvol geraken.

De NMBS liet eerder al verstaan dat het praktisch niet haalbaar is om een reservatiesysteem op te zetten. De vervoersmaatschappij zet daarom in op een nieuw systeem waarmee ze de drukte op de treinen kan controleren door aan de treindeuren buitenwippers te plaatsen. Daarbij zullen enkel de de deuren vooraan de trein worden geopend. Reizigers die de trein willen nemen, zullen, net als aan een club, langs paaltjes moeten aanschuiven. De buitenwippers houden bij hoeveel mensen er al aanwezig zijn in de trein en laten op basis daarvan mensen binnen. Er wordt wel gedacht aan een speciaal VIP-pasje, die reizigers uit eerste klasse kunnen gebruiken om vlotter binnen te geraken.

Buitenwippers van de NMBS zullen reizigers op drukke dagen uit de treinen moeten weren.

Zo wordt vermeden dat de treinen naar de kust te vol komen te zitten op drukke dagen. Bovendien kunnen de buitenwippers toezien op het al dan niet naleven van de coronamaatregelen. Reizigers die onvoldoende afstand houden, geen mondmasker dragen of ziektesymptomen vertonen, zullen dan ook de toegang tot de trein worden ontzegd. Voor de NMBS moet dit de conducteurs ontlasten, die op dagen van grote drukte hun werk niet naar behoren kunnen uitvoeren.

Ook vertegenwoordigers van de eventsector juichen de beslissing van NMBS toe. Zij wijzen erop dat talloze bekwame buitenwippers met heel wat ervaring in crowd control door de sluiting van bars en clubs werkloos thuis zitten. Dit is een kans om hun expertise in te zetten en zich nuttig te maken, klinkt het bij de Alliantie van Belgische Eventfederaties.

Discriminatie

Gelijkekansenorganisatie Unia waarschuwt daarentegen voor mogelijke discriminatie, aangezien buitenwippers volledig zelfstandig zullen kunnen beslissen wie de trein inkomt of niet. Wat belet hen om iedereen te weigeren die te bruin is of een trainingsbroek aanheeft, of om enkel aantrekkelijke vrouwen tussen de 18 en de 25 op de trein te laten?

Bij de NMBS klinkt het alvast dat het zeker niet de bedoeling kan zijn om toegang tot de trein te bepalen op basis van huidskleur of geslacht. Toch lanceert het enkele tips voor reizigers om het nemen van de trein zo vlot mogelijk te laten verlopen:

Tip 1

Groet de portier altijd met een goed humeur, portiers houden niet van onvriendelijke klanten. Ook al is de trein te laat, toon de portier je breedste glimlach. Hoe donkerder je huidkleur, hoe breder je best lacht.

Tip 2

Zorg dat je niet te dronken overkomt.

Tip 3

Kom vroeg genoeg voor je trein. Best sta je aan te schuiven voor de deuren opengaan. Als het later wordt, worden portiers strenger.

Tip 4

Kom enkel met je bubbel. Portiers weten dat mensen in een grote groep sneller in een conflict of ruzie kunnen belanden. En het is natuurlijk niet toegestaan gezien de coronamaatregelen.

Tip 5

Als je niet op de trein raakt, ga dan niet in discussie met de portier. Probeer gewoon op een later tijdstip nog een keer verlof te regelen, alles in te pakken en de kinderen voor te bereiden om naar de kust te gaan. Hopelijk vóór het alweer winter is.

Eén reactie op "NMBS gaat buitenwippers inzetten op weekendtreinen"

Laat een reactie achter