Maak kennis met Thorak, de schrik van elke doctorandus in de humane wetenschappen

LEUVEN – Er studeren te veel doctorandi af in de humane wetenschappen. Om het kaf beter van het koren te scheiden, zullen assistenten aan de KULeuven hun doctoraalscriptie in de toekomst ook moeten verdedigen tegen Thorak van Sargoth.

Thorak van Sargoth is gespecialiseerd in de moderne dialectiek. (Foto: Youtube)
Thorak van Sargoth is gespecialiseerd in de moderne dialectiek. (Foto: Youtube)

Thorak van Sargoth, zoon van Nomath, zoon van Dundush, ook wel bekend als de Ongeslagen Kampioen van het Noorden, is gespecialiseerd in de moderne dialectiek en het opensplijten van jonge intellectuelenschedels met een tweehandig slagzwaard.

“Het geld is op. In de humane wetenschappen bemachtigt slechts een op de twaalf doctoren een fonds van het FWO om verder onderzoek te financieren”, verantwoordt rector Rik Torfs de keuze voor deze moderne trial by combat. “Om ontgoochelingen op latere leeftijd te vermijden, wanneer de vriendenkring al lang gesetteld is in een vaste job, het ouderschap en de aflossing van een hypothecair krediet, hopen we dat Thorak de meeste aspiranten op zijn minst twee keer doet nadenken voor men zich vier jaar van de wereld afzondert om zich kapot te vorsen.”

Thorak kijkt er al naar uit om in de clinch te gaan met de jonge vorsers. “Na een beknopte laudatio zal ik op zoek gaan naar de blinde vlekken in hun methodologie en naar de tere plekken in hun weefsel”, buldert de mastodont met een grafstem.

De doctoraatsverdediging blijft publiek. Zo krijgen familie en vrienden van de aspirant de kans om te supporteren terwijl hun oogappel zijn stelling op leven en dood verdedigt tegen een panel van drie specialisten in zijn vakgebied en één geoliede vechtmachine. “We verwachten wel een pak meer belangstelling voor deze doorgaans gortdroge uiteenzettingen dan tot nog toe het geval was”, voorspelt Torfs. “Daarom vinden de verdedigingen vanaf nu ook plaats in de Pieter De Somer-aula.”

Die biedt plaats aan meer dan 700 betalende toeschouwers. “Een deel van de fondsen die de KULeuven aldus verwerft, mogen door de doctorandus gerecupereerd worden om zijn postdoc te financieren”, aldus de rector.

“Op voorwaarde dat hij of zij de kamp overleeft, natuurlijk”, besluit Torfs.

Eén reactie op "Maak kennis met Thorak, de schrik van elke doctorandus in de humane wetenschappen"

Laat een reactie achter