Deze apen belasten toeristen met een dubbele energietaks om hem af te schaffen in ruil voor eten

DENPASAR – Makaken aan de Balinese Uluwatu-tempel bedachten een vernuftige manier om aan eten te geraken. Ze belasten toeristen met een dubbele energieheffing, om die vervolgens in ruil voor voedsel af te schaffen.

Om de illegale belasting terug te krijgen moet je onderhandelen met de apen. (Foto: CEPhoto, Uwe Aranas)

Wie de Uluwatu-tempel bezoekt, kan maar beter op z’n tellen passen. De makaken die er wonen presenteren de argeloze toeristen nog voor ze er erg in hebben tweemaal met de energiefactuur, ook al staan er overal waarschuwingsborden. Wie de onrechtmatige heffing wil terugvorderen moet onderhandelen met de apen.

“Je zou denken dat de primaten zich snel uit de voeten zouden maken met het belastinggeld, om het op te eten of er bijvoorbeeld hun gevoeg op te doen. Maar opmerkelijk genoeg blijven ze rustig wachten op enkele meters van hun slachtoffer”, getuigt bioloog Jean-Pierre Justaert (56) die de tempel onlangs bezocht en ook door de dieren in de luren is gelegd. “Het lijkt wel of ze geleerd hebben dat de toeristen bereid zijn om hen iets waardevols te geven in ruil voor de belasting die ze zonet op onrechtmatige wijze verkregen hadden. Borrelnootjes bijvoorbeeld, of boter bij de vis.”

Justaert raadt toeristen dan ook aan om in de toekomst waakzamer te zijn. “Deze praktijk kan alleen blijven bestaan omdat de mensen toelaten dat de apen blijven stelen. Maar ik maak me geen illusies. We vinden het altijd schattig als dieren antropomorf (menselijk, nvdr.) gedrag vertonen, zoals niezen, kusjes geven, of een illegale uitzonderingsbelasting heffen”, redeneert de bioloog, die ongeveer 200 euro is verloren aan de apen.

“Maar uiteindelijk blijft het diefstal, laat daar geen twijfel over bestaan”, aldus nog Justaert.

 

4 reacties op "Deze apen belasten toeristen met een dubbele energietaks om hem af te schaffen in ruil voor eten"

 1. Degenen die klagen over de makaken hebben ongelijk. De heffing gaat over energie die online verkregen is. Vanmorgen nog in mijn kelder ontdekt: er loopt een leiding dwars door de firewall van mijn sociale woning en daarlangs sijpelt energie het huis binnen als een ware Trojan. Nochtans staat daar ook zo’n zwart bakske met een scanner, maar dit virus is gewoon té geavanceerd. Dan kan je maar twee dingen doen. Ofwel laat je je chanteren door aangeboden facturen, ofwel doe je het licht uit. Gedaan!

  Beantwoorden.
  1. Verdorie, de batterij van mijn laptop is bijna leeg en ik heb maar een klein powerbankske. Ik denk dat ik het licht toch maar even terug ga aanzetten.
   Opmerking van mijn partner: “Zolang ze maar van mijne bootsector afblijven!”

   Beantwoorden.
   1. Neen man die apen sleuren je partner los mee de bomen in en vragen er dan losgeld voor in de vorm van pikante tonijn of een set kruiskopschroevendraaiers.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter