Cameron tegen Schotten: ‘Ik wil niet dat u weggaahaahaat!’

In een laatste poging om de Schotse bevolking te overtuigen om ‘Nee’ te stemmen tijdens het referendum over Schotse onafhankelijkheid heeft de Britse premier David Cameron gisteravond een opmerkelijke toespraak gehouden.

De Britse premier David Cameron. Foto: Wikipedia OGL
De Britse premier David Cameron. Foto: Wikipedia OGL

“Ik weet dat u soms twijfelt, dat het soms niet meer gaat,” zei Cameron tijdens zijn speech die live door de BBC werd uitgezonden. “De wanhoop staat geschreven, op uw gelaat.”

“U wil wel, maar u kan niet,” merkte hij op. “Of toch niet helemaal. Net of u staat te zingen, voor een lege zaal.”

De Britse premier stak zijn eigen gevoelens niet onder stoelen of banken: “Ik wil niet dat u weggaat,” zei hij herhaaldelijk. “Ik wil niet alleen, ik wil niet alleen. Ik wil niet dat u weggaat.”

Cameron uitte ook zijn begrip voor de Schotse vraag naar onafhankelijkheid. “Ik weet dat u soms weg wilt, want de maat is weer vol,” zo gaf hij de fouten van de Britse regering toe, die met haar rechtse beleid vaak rechtstreeks inging tegen de veeleer linkse wensen van de Schotten. “Er gebeuren rare dingen en uw hoofd slaat op hol.” Hij beseft dat de Schotten voor een moeilijke beslissing staan, maar liet geen twijfel bestaan over de keuze die zijn eigen voorkeur en die van de Britse regering wegdraagt: “U denkt wel maar u weet niet, of u blijven zou. Maar ik kan niet en ik wil ook niet zonder u.”

“Maar ik weet dat u soms twijfelt, dat het soms niet meer gaat,” ging de Britse regeringsleider dieper in op de economische moeilijkheden die de Schotse regio de laatste decennia heeft gekend. “Want de wanhoop staat geschreven, op uw gelaat. U lacht wel, maar u zegt niet veel. Net of ik u in tweeën deel.” Hij had het ook over de grote sociale ongelijkheid in Schotland: “Één helft komt niet op toeren, de andere teveel.”

Een zichtbaar geëmotioneerde Cameron herhaalde tenslotte dat hij, en met hem de gehele Britse regering, hoopt dat de Schotten zich niet van het Verenigd Koninkrijk zullen afscheuren: “Ik wil niet dat u weggaat. Ik wil niet alleen, ik wil niet alleen. Ik wil niet dat u weggaahaahaat!”

5 reacties op "Cameron tegen Schotten: ‘Ik wil niet dat u weggaahaahaat!’"

  1. Wat mij toch opvalt is dat die Cameron zo goed Nederlands spreekt, ik dacht dat het zijn maatje Clegg was die een Nederlandse moeder had? Wellicht hebben ze samen zitten oefenen tijdens het eendjes voeren – geen GAS boetes daar hè.

    Beantwoorden.
  2. Heeft u opgemerkt hoe sterk de liberale accenten op de foto aanwezig zijn? Zo is er niet enkel een felle blauwe achtergrond voor de spreker, maar ook de onverbloemde privé-sponsoring door lijmproducent Pattex (“Let’s stick together”). Helaas dacht Cameron dat het presentje dat hij op het sprekersgestoelte terugvond een potje lippenbalsem was ipv de nieuwe Pattex “Stick-in-a-second”. De profetische woorden van de Wauters Brothers waren nog niet uitgegalmd of Cameron kreeg de lippen al niet meer van elkaar. Daarmee was meteen ook de tendens voor dit referendum gezet: “Speak now or forever hold your peace”.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter