Nieuwe Russische wet maakt het illegaal om te zeggen dat Poetin een klein pietje heeft

De Russische president Vladimir Poetin heeft vannacht een wet getekend die het illegaal maakt om te zeggen dat de Russische president Vladimir Poetin een klein pietje heeft. Individuen die zeggen dat Poetin een klein pietje heeft riskeren zware straffen en openbaar aanklagers krijgen de macht om organisaties, zowel nationale als internationale, die zeggen dat Poetin een klein pietje heeft te sluiten.

Het is voortaan verboden om te zeggen dat Poetin een klein pietje heeft. Foto: Kremlin.ru CC BY 4.0
Het is voortaan verboden om te zeggen dat Poetin een klein pietje heeft. Foto: Kremlin.ru CC BY 4.0

Personen die op Russische grondgebied zeggen dat Poetin een klein pietje heeft wachten zware geldboetes en zelfs gevangenisstraffen. Organisaties die zeggen dat Poetin een klein pietje heeft worden beschouwd als een bedreiging voor de Russische grondwet, de openbare orde of de veiligheid van Rusland. Zij mogen door een openbaar aanklager onmiddellijk ontbonden worden.

Mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International noemen de maatregel onderdeel van een “voortdurende draconische campagne die het leven uit de maatschappij perst” en voegen eraan toe dat “zeggen dat Poetin een klein pietje heeft een basisrecht voor elke Russische burger zou moeten zijn.”

Internationale reacties

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een verklaring weten dat de VS het tekenen van de wet met “grote bezorgdheid volgen” en benadrukte dat elk individu op Amerikaanse bodem mag zeggen dat president Barack Obama een klein pietje heeft, “ook al is het zonneklaar dat dat niet geval is.”

Onze eigen premier Charles Michel reageert met verontwaardiging en ook hij contrasteert de Russische maatregel met de situatie in België. “Ik heb een klein pietje,” aldus de Eerste Minister, “en ik moedig iedereen aan om dat te zeggen.”

13 reacties op "Nieuwe Russische wet maakt het illegaal om te zeggen dat Poetin een klein pietje heeft"

 1. Ik heb zelf een uit de kluiten gewassen kanarie, maar het is nochtans geen schande kleine vogels te houden. Sterker: de meesten hebben een bloedhekel aan duivenmelkers die met hun vliedende ratten stad en land onveilig maken.

  Beantwoorden.
 2. Dat de Heer Lodewijk Browaeys een, op zijn zachtst gezegd, een merkwaardig parcours aan het volbrengen is, staat nu wel buiten kijf. Waar hij op 5/4/2013 (Dollemansrit) 54 jaar oud is, blijkt hij 6 maand later op 4/10/2013 (Zware schietpartij) slechts 53 jaar oud te zijn. 14 maand na zijn miraculeus overleven van hogergenoemde dollemansrit, houdt hij op 10/06/2014 (superstorm) dan weer vast aan de leeftijd die hij 14 maanden eerder ook reeds liet optekenen. Bovendien acht hij zich na de superstorm gelukkig omdat hij niet over een ‘buitengeparkeerde’ wagen beschikt, terwijl hij een eenvoudig rijhuisje betrekt waar doorgaans geen garage bijhoort. Een uitgebreide bevraging leert dat wie een werkmanshuisje bewoont, niet over de middelen beschikt om daar bovenop ook nog een autostalling te huren. Toch bezoekt hij zijn broer in Waregem op 26/03/2014 middels het besturen van een grijze Mazda. Het zou natuurlijk kunnen dat hij het voertuig ondertussen total-loss heeft afgeleverd bij een opkoper van oude metalen (hij beëindigde het bezoek met een jenever!). Toch kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat hier wat anders loos is. Het lijkt me dat de redactie zich bewust aan desinformatie bezondigt en hiermee ongegeneerd de kaart trekt van de wereldwijde samenzwering om het oude continent af te schilderen als gedegenereerd en rijp voor een nieuwe Renaissance. U zult begrijpen dat ik zwaar in dubio ben omtrent de enige bron waar ik mij aan laaf om het grote wereldgebeuren te begrijpen en te duiden.

  Beantwoorden.
 3. Ik zie zo wat Poetin dacht op het moment dat die foto genomen werd: “Goh, ik zat met den Dimitri Bontinck in de sauna en ik hem diene in zijnen blote gezien-triestig zunne, mannekes LOL.”

  Beantwoorden.
     1. Maar neen, ik denk gewoon dat René Vanderkaarten ne zatlap was die tijdens het kwajongen tussen pot en pint zijn zinnen niet goed afmaakte.
      De historisch correcte versie is waarschijnlijk: “Ik denk dat ik teveel gezopen heb, dus ik ben gekloot als ik dat straks weeral ga moeten uitleggen.
      In plaats van een filosofische beschouwing is dit thuis de (bijna) dagelijkse realiteit…

   1. En dan zingen we tesamen:
    “Want in de Jos daar zitten ja-agers,
    ali… tera… tie ja-agers,
    en die jagen er op Jos!”
    .
    Wist u trouwens welke stijlfiguur in de grote wereldliteratuur gebruikt wordt om hulpmiddelen voor lesbiennes te beschrijven?
    .
    (De pars pro poto)
    .
    Ik ben Gejost

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter