Breydels Banden Vlaanderen roept Filip Dewinterbanden terug

EKEREN – Duizenden Vlaamse weggebruikers die met het oog op de komende winter geopteerd hebben voor een set Filip Dewinterbanden zullen die moeten inruilen wegens een fout bij het samenstellen van de sets. Breydels Banden Vlaanderen (BBV), de producent en verdeler van de banden, probeert in allerijl grip te krijgen op de situatie en de fout recht te zetten.

– door Puriet Groenboeck –

Filip De Winterbanden hebben een profiel van klauwende leeuwtjes voor betere grip en minder zwarte remsporen.
Filip De Winterbanden hebben een profiel van klauwende leeuwtjes voor betere grip en minder zwarte remsporen.

Veel Vlamingen hebben de afgelopen maand – de barre weersomstandigheden van de vorige winter indachtig – beslist om Filip Dewinterbanden te monteren onder hun wagen. Voorzienig, ware het niet dat een menselijke fout bij producent en verdeler BBV roet in het eten heeft gestrooid.

Met de banden op zich is nochtans niets mis. Ze zijn van een uitstekende kwaliteit en geschikt voor de meest extreme omstandigheden. Volgens de fabrikant zijn de banden immers vervaardigd uit echte Vlaamse rubber, “in tegenstelling tot andere winterbanden die met inferieure exotische rubber worden gemaakt, door wilden in het Amazonegebied uit de Braziliaanse rubberboom gewonnen of door negers in voormalig Belgisch Congo uit de plaatselijke vegetatie gezogen.” In combinatie met het profiel van klauwende leeuwtjes zorgt dat bij temperaturen onder de 7°C voor aanzienlijk meer grip, verminderde kans op aquaplanning en tot 75 procent minder zwarte remsporen op de Vlaamse wegen. Bovendien krijgen klanten de aardige bumpersticker ‘Voorrang van RECHTS!’ bij hun aankoop.

Bijsturen naar links

Wat ging er dan mis? Een menselijke fout bij het samenstellen van de bandensets in de BBV-magazijnen te Ekeren ligt aan de basis van alle problemen. Waar een gezonde, duurzame set Filip Dewinterbanden bestaat uit een heterogene combinatie van een vrouwelijke en een mannelijke band, heeft men per vergissing homogeen mannelijke of vrouwelijke sets banden samengesteld. Het gevolg is dat de wagen sterk naar rechts afbuigt. Men moet permanent bijsturen naar links, “en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn”, aldus Johannes Breydel, gedelegeerd bestuurder van BBV. “Een slippertje met grote gevolgen”, klinkt het nog, “een set Filip Dewinterbanden kun je vergelijken met het huwelijk: dat kan alleen perfect en duurzaam verlopen als het bestaat uit een vrouw en een man, en niets anders. Lopen op twee linkerschoenen gaat ook niet.”

Hoewel de uitschuiver bij BBV voor een enorme praktische en administratieve chaos heeft gezorgd, garandeert de firma de gedupeerde klanten alvast een razendsnelle, kosteloze ruil volgens het principe van ‘eigen volk eerst’. Aangezien het klantenbestand van BBV voor 100 procent uit Vlamingen bestaat,  verwacht de bandencentrale binnenkort een stormloop op de magazijnen.

Laat een reactie achter