Vlaamse regering wil gebakken lucht ruilen voor schone lucht uit het buitenland

BRUSSEL – Vlaanderen gaat twintig miljoen ton schone lucht kopen in het buitenland. Daarmee wil de Vlaamse regering de Kyotonorm alsnog behalen zonder structurele maatregelen te moeten treffen, die veel duurder zijn.

In het Vlaams Parlement ligt volgens minister-president Kris Peeters genoeg gebakken lucht gestockeerd voor 15 tot 20 parlementen. (Foto: Spotter2, Wikimedia Commons)
In het Vlaams Parlement ligt volgens minister-president Kris Peeters genoeg gebakken lucht gestockeerd voor 15 tot 20 parlementen. (Foto: Spotter2, Wikimedia Commons)

Minister-president Kris Peeters (CD&V) maakt zich sterk dat de deal de belastingbetaler weinig tot niets zal kosten. “In de kelders van het Vlaams parlement ligt genoeg gebakken lucht gestockeerd voor vijftien tot twintig parlementen. Als we die verkopen aan het buitenland, kunnen we aan de huidige wisselkoers quasi break-even draaien.”

Sterker nog, op het kabinet van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) vindt men de aankoop van twintig miljoen ton schone lucht, nu die nog goedkoop staat, gewoon een kwestie van goed bestuur.

Langetermijnvisie

“Op dit moment is er nog een overvloed aan schone lucht in de wereld. Maar als straks iedereen schone lucht moet bijkopen omdat men in eerste plaats geen structurele klimaatmaatregelen heeft genomen omdat men erg goedkoop schone lucht kon kopen, zal de prijs gegarandeerd de hoogte inschieten”, voorspelt Schauvliege. “Omdat we ook naar de toekomst toe niet van plan zijn om op duurzame ontwikkeling in te zetten, willen we daar dus nu al op inspelen. Als dat geen langetermijnvisie is, weet ik het ook niet meer.”

Binnenkort zal de 20 miljoen ton lucht, die bij 20° Celcius en een druk van 1 atmosfeer een gemiddelde massadichtheid van 1,2 kg per kubieke meter heeft, in 181 554 103 trucks met een gemiddeld laadvermogen van 91,8 kubieke meter vanuit het Saimaa-merencomplex in Finland worden getransporteerd naar België. Waarnemers vermoeden dat het transport alleen al Vlaanderen een serieuze noot aan emissierechten zal kosten.

3 reacties op "Vlaamse regering wil gebakken lucht ruilen voor schone lucht uit het buitenland"

Laat een reactie achter