Nieuwe Smurfenfilm kiest voor Belgisch decor

BRUSSEL – De derde Hollywoodfilm van de Smurfen speelt zich af in een Smurfendorp dat verscheurd wordt door een bitsige taalstrijd tussen twee Smurfengemeenschappen. Dat vertellen producer Jordan Kerner en regisseur Raja Gosnell in een interview met Sudpresse.

“In de derde Smurfenfilm probeert de boze tovenaar Gargamel het Smurfendorp in te palmen met de aloude strategie van ‘verdeel en heers’ “, legt Jordan Kerner uit.  “Hij brouwt een drankje dat de ene helft van het dorp plots een andere taal doet spreken dan de andere helft. Vanzelfsprekend leidt dat tot allerlei hilarische misverstanden, maar ook tot vele intersmurfelijke strubbelingen.”

Het komt tot een handgemeen wanneer Potige Smurf in de Smurfse Rand een brood wil bestellen in het Smurfs.  "Hier spreekt men Smurfs!".
Het komt tot een handgemeen wanneer Potige Smurf in de Smurfse Rand een brood wil bestellen in het Smurfs.

In een sleutelscène komt het bijvoorbeeld tot een handgemeen wanneer Potige Smurf, lid van het Smurf Actie Kommittee, in de Smurfse Rand een brood wil bestellen in het Smurfs. “De Boulanger-Schtroumpf, die enkel Schtroumpfs spreekt, weigert hem te bedienen”, verklapt Kerner. “We hebben echt authenticiteit in de dialogen willen leggen. ‘Dit is een Smurfse gemeente, hier spreekt men Smurfs!’, verwijt Potige de Boulanger-Schtroumpf, ‘en als dat u niet aanstaat zal ik u hier eens los over uw toonbank smurfen. Schtroumpfs buiten!’ ‘Vous êtes tous des fascistes, sale Smurf’, repliceert een boze Boulanger-Schtroumpf daarop. ‘Vous ne schtroumpfez que la fin du village des Schtroumpfs’.  “Enfin, het voorval zet de spanningen tussen beide gemeenschappen op scherp, en vanaf dan zijn we vertrokken natuurlijk”, legt de regisseur verder uit.

Inconschtroumpfable

“Centraal in het verhaal staat de verzoenende figuur van Grote Smurf, een bebaarde, oude socialist met een rood broekje die het Smurfendorp ondanks alles bij elkaar probeert te houden”, vervolgt Gosnell. “Maar het feit dat hij zich niet vlot kan uitdrukken in het Smurfs gooit alleen maar meer olie op het vuur.”

Daarop richt de Moppersmurf een nieuwe politieke partij op, met de slogan ‘Ik háát de Schtroumpfs’.  Met zijn economisch discours dat zich op kleine zelfstandigen als Kleermakersmurf en Timmersmurf richt, sluit hij naadloos aan bij de Smurfse Smurfstroom. Na een historische speech, die hij besluit met de woorden ‘Of is het soms toeval dat Werkloze Smurf, Criminele Smurf en Allochtone Smurf allemaal bezuiden de paddenstoel van Grote Smurf wonen?’, wint hij de verkiezingen en wordt hij inconschtroumpfable.

Uit angst richten Socialistische Smurf, ACOD-Spoorsmurf en Marshallplansmurf aan de andere kant van het Smurfendorp de Fédération Walloschtroumpf op… Maar voor het tot een open oorlog komt, houdt de betovering op en keren de beide gemeenschappen zich net op tijd tegen Gargamel – enfin, zo zien we het ongeveer”, besluit Gosnell.

2 reacties op "Nieuwe Smurfenfilm kiest voor Belgisch decor"

  1. Tegen 2014 onafhankelijk Smurfistan in Oezbekissmurf.
    BRUSSMURF/ TASJSTROUMPF – Na jaren van politiek gesmurftrek ligt er nu een oplossing op smurf voor een onafhankelijk Smurfistan. 6 miljoen Smurfen zullen nu zonder ondersmurfenen hun diepste smurf in…

    De gesmurfenis hersmurft zich.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter