Alcoholverbod voor minderjarigen bedreigt voortbestaan Aalst Carnaval

AALST – De Aalsterse jeugd is niet te spreken over het alcoholpreventiebeleid dat tijdens de carnavalsperiode in de ajuinenstad wordt geïmplementeerd. Een mooie traditie dreigt zo verloren te gaan, klinkt het uit tientallen dorstige kelen.

Verschillende jongeren moesten met een zwaar alcoholtekort naar het ziekenhuis worden afgevoerd.
Verschillende jongeren moesten met een zwaar alcoholtekort naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Zo oud als carnaval, zo oud is ook het excessieve drankgebruik dat ermee gepaard gaat. Elk jaar belanden dan ook tientallen jongeren op de spoedafdeling omdat ze te diep in het glas hebben gekeken. Om dergelijke taferelen tijdens de editie van dit jaar te vermijden, heeft het Aalsterse stadsbestuur een aantal maatregelen getroffen die het voor jongeren onder achttien veel moeilijker maken om aan alcohol te geraken.

Een slecht idee, volgens doorgewinterde carnavalisten. “Hoe moet de jeugd nog plezier beleven aan carnaval als ze bloednuchter tussen een bezopen bende halve travestieten moet laveren op de Grote Markt?”, schuimbekt Keizer Carnaval Kamiel Sergeant. “Ik vrees dat heel wat jongeren zullen afhaken als ze inzien dat dit volksfeest zonder alcohol niet meer is dan in een vulgair kostuum wat in de kou staan paraderen”, vreest ook Nicole Ringoir, voorzitster van het feestcomité.

Maar ook de middenstand klaagt steen en been. Zo verliezen nachtwinkels en uitbaters van horecazaken die betrapt worden op het verkopen van alcoholische dranken aan minderjarigen hun vergunning. Tanweer Pradesh, uitbater van een nachtwinkel op de Hopmarkt, ziet zich op die manier flink wat inkomsten door de neus geboord. “Op door de wol geverfde carnavalisten moeten we niet rekenen tijdens de carnavalsperiode; die slaan hun budgetpils toch op voorhand in. Maar dat wordt doorgaans ruimschoots gecompenseerd door de verkoop van bacardi breezers en goedkope vodka aan pubers die voor het eerst alleen naar carnaval mogen.”

‘Zompig flikflooien’

Alcohol hoort er nu eenmaal bij, beseft Wiezenaar Jurgen Coppens (19). “Zeker in deze periode van het jaar. Ik was zeventien tijdens de beruchte carnaval van 2010, toen het stenen uit de grond vroor. Dan hou je het in string en netkousen geen hele nacht vol op straat op louter cola en af en toe een warme chocomelk. Dan heb je wat sterkers nodig, zoals ouwe klare of een Irish coffee of vijftien.”

“Veel scholieren beleven hun eerste tongkus op de tonen van een carnavalskraker, tijdens die drie zotte dagen daar op de markt”, vervolgt Stephanie Daelman, Prinses Carnaval 2012. “Dat willen we hen toch niet afpakken? De meisjes worden nu eenmaal gewilliger als ze een heroïsche hoeveelheid appeljenever achter de kiezen hebben. En de jongens overwinnen hun drempelvrees ook pas na een halve liter vodka. Een mooie traditie van zompig flikflooien dreigt nu roemloos ten onder te gaan. Om nog maar te zwijgen van de terugval in het aantal ongewenste tienerzwangerschappen, die op termijn het voortbestaan van de stad in het gedrang kan brengen.”

Gisterenavond leek het verbod alleszins vrij goed te worden opgevolgd. Omstreeks één uur ‘s nachts wandelde Davy Goossens (16) gedecideerd en in een rechte lijn naar huis. “De slechtste carnaval van mijn leven”, klaagde de jongeman. “Ik had al lang netjes in coma kunnen liggen, zoals de vorige twee jaren. Maar zie mij hier nu helder en coherent uitleggen dat ik maar één keer op de schoolpoort heb kunnen pissen en dat de meisjes met wie ik heb staan tongkussen bij nader inzien toch niet zo aantrekkelijk waren. Als het volgend jaar weer van dat is, kom ik niet meer terug.”

Laat een reactie achter