‘Viroloog’ populairste naam voor in maart geboren jongens

De populairste jongensnaam voor in maart geboren Vlaamse baby’s is ‘Viroloog’.  Die naam lijkt uit het niets de top drie binnen te dringen en duwt zo ‘Noah’ en ‘Daan’ een plaatsje naar beneden.  “Waarschijnlijk komt dit omdat we het woord ‘viroloog’ de laatste tijd zo vaak gehoord hebben in de media,” vermoedt professor Naamkunde Peter Onomast (KU Leuven).

“We zien wel vaker dat gebeurtenissen met een grote impact op ons leven of onze maatschappij hun weerslag vinden in onze naamgeving,” aldus professor Onomast.  “Zeker als die in veel aandacht krijgen in de media.” Zo stelden naamkundigen in Nederland vast dat na de aanslagen van 9/11 er plots opvallend veel baby’s van hun ouders de naam Twinny (meisjesnaam) of Toren (jongensnaam) kregen.  Onomast: “In Vlaanderen kregen tijdens en vlak na de financiële crisis van 2008 opvallend veel jongens de naam Fonds. En pasgeboren meisjes werden vaak Munt genoemd, of een variant ervan, zoals Munte of Muntje.”

Bram en Sarah zijn de trotse, kersverse ouders van Viroloog Peeters-Vanlaer.  “We wisten dat we zoontje zouden krijgen en hebben heel lang aan Lucas gedacht,’ vertelt mama Sarah.  “Maar ergens eind februari zei ik tegen Bram: ‘Viroloog, dat klinkt eigenlijk toch ook schoon, hé?’” Papa Bram: “Ik was meteen akkoord.  Viroloog, dat heeft iets krachtig en elegant tegelijk. En ge kunt dat makkelijk afkorten: onze kleine Viro!”

De klassiekers Noah en Daan vullen na Viroloog dus de top drie van de meest voorkomende Vlaamse jongensnamen aan.  De populairste Vlaamse meisjesnamen in maart waren Emma, Tess en Pandemieke.

De kleine Viroloog Peeters-Vanlaer
De kleine Viroloog Peeters-Vanlaer.

2 reacties op "‘Viroloog’ populairste naam voor in maart geboren jongens"

Laat een reactie achter