Noord-Korea kondigt test aan van grote rode knop

PYONGYANG – Noord-Korea zal spoedig een test uitvoeren met een grote rode knop. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aangekondigd ter gelegenheid van de 85e verjaardag van de oprichting van het Volksleger, zo meldde staatspersbureau KCNA gisteren.

Noord-Korea gaat een grote rode knop testen.
Noord-Korea gaat een grote rode knop testen.

Internationale waarnemers denken dat Noord-Korea de grote rode knop zou kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een lamp aan- en uit te schakelen, het bedienen van (elektrische) machines, of het lanceren van een ballistische raket met een nucleaire kernkop.

Volgens experts is het onwaarschijnlijk dat Noord-Korea nu al over de technische en wetenschappelijke kennis beschikt voor het ontwikkelen en bouwen van een grote rode knop. Het zou nog minstens twee jaar duren alvorens de geïsoleerde communistische dictatuur dat punt bereikt. Dan zou het officieel lid worden van de club landen met een grote rode knop: De Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China, India en Pakistan. Algemeen wordt aangenomen dat ook Israël over een grote rode knop beschikt, al heeft het land dat altijd officieel ontkend.

Buurland Zuid-Korea heeft al woest gereageerd op de aankondiging en roept op tot een spoedbijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. De Amerikaanse president Donald Trump liet via Twitter weten dat de VS al over de grootste, roodste knoppen ter wereld beschikt en dan er eentje staat op zijn bureau in het Witte Huis waar hij er heel gemakkelijk aan kan.

12 reacties op "Noord-Korea kondigt test aan van grote rode knop"

 1. Noord- en Zuid-Korea delen hetzelfde lot met de atoomstaten Nederland en België. De meeste straling komt vrij via kernreactoren op een niveau van materie dat nog niet door de wetenschap is ontdekt. Daarnaast is kernsplijting is een uitdrukking van een psychologische realiteit (waar al even dramatisch mee wordt omgegaan) die meestal niet direct synchroon loopt met leiderschap. Maar soms wel.

  Beantwoorden.
  1. Beste Maai,
   Is je eigen psychologische kern misschien een heel klein beetje gespleten, waardoor de ogenschijnlijke realiteit niet meer helemaal synchroon loopt met die van de buitenwereld?
   Daar bestaan oplossingen voor! (elektrochocks bv, om maar bij het subatomaire te blijven)

   Beantwoorden.
 2. In communistisch Noord-Korea kiezen ze natúúrlijk voor de Rode Knop. We moeten daar niet teveel over mekkeren, want Groenland kent bv veel meer procentuele verkeersdoden dan onze Noord-Koreaanse vrienden. Kan ook niet anders, want door de Groene Knop buitenproportioneel veel te gebruiken denkt iederéén tegelijkertijd de kruispunten te mogen oversteken.

  Beantwoorden.
  1. Eduard,
   Bijna iedereen die ik in contact breng met de realiteit wordt krankzinnig.
   U hebt volkomen gelijk in uw troel. Een buitengewoon interessante gedachte: ‘wat je zegt dat ben je zelf.’ Hebben elektroshocks echt geholpen? De elektrische stoel. Maar wat is de relatie met uw inzicht in het subatomaire waar u zo zijdelings maar toch volwassen gewag van maakt?
   Het Atomium. België is, in de kern, niet voor niets een gespleten land.

   Beantwoorden.
   1. Maar wat zeg ik, Brussel is nu een begrip in heel Europa.

    Ik geef toe dat ik het dubbel zei: “is kernsplijting is een uitdrukking”. Moet zijn: “is kernsplijting een uitdrukking.” Ik zal advies vragen. Mij werd niet toegestaan direct te antwoorden bij het voorgaande, misschien een technisch mankement. Mogelijk was het niet de bedoeling u te antwoorden. Door de moderator (uzelf?)?

    Beantwoorden.
    1. Je hoeft natuurlijk niet H. Simpson te heten om af en toe al eens een radioactieve donut naar binnen gespeeld te hebben. Dat heeft me geen deugd gedaan. De positronen die hierbij vrijkwamen in de hersenstam hebben een ravage aangericht, die niet met elektroshocks te behandelen bleek. Subatomaire chaos met implicaties voor atomen, moleculen, cellen, organen, individu. In vergelijking hiermee staat het Atomium er wel zeer stabiel bij.
     By the way, ik ben geen moderator, zelfs niet van al die stemmen in mijn hoofd…

     Beantwoorden.
   2. Maar nu geen omwegen. Een direct commentaar waar het wel hoort te staan.

    U ziet het verband van de verkeerslichten heel helder. Het zou een uitstekend thema zijn voor de herintroductie van de Belgenmop.

    U rijdt waarschijnlijk auto, wie niet, wat betreft de groene knop. Inderdaad een typisch onderdrukte wensdroom van de hard optrekkende automobilist om van twee kanten het licht op groen te zetten. Als de voetgangers gaan lopen de lichten voor de automobilisten op groen zetten. De politiek heeft deze constructie ook al ter hand genomen.

    Beantwoorden.
    1. Eduard,
     De paus zegt dat je naar je innerlijke stemmen moet luisteren. Je kunt ook gewoon terugpraten, een therapie die in Engeland is ontwikkeld. Je ziet het veel op straat. Om misverstanden te voorkomen als mensen iets zeggen, moet je wel begrijpen dat ze met zichzelf in gesprek zijn: er is speciale technologie voor ontwikkeld mede om aan te geven dat het privé is, de iPhone.

     Beantwoorden.
     1. Ja, dat klopt! Ik zie soms dames hand in hand over de straat lopen, terwijl ze ook helemaal bezig zijn met hun innerlijke stem. Zij worden begeleid door een iPod.

     2. Eduard, zoals u weet komt iPhone van I en phone. I is de Engelse betekenis van ‘ik’. Maar ‘ik’ moet nu met een kleine letter, het ik moet kleiner worden, Phone met een grote letter. Vandaar iPhone en iPod. Zo draait de Phone erom het contact met het kleine ik te herstellen. En nu zijn er al veel meer varianten van schizofrenie bekend.

 3. Ik snap dat echt nie van die rode knop. Mijn vrouw zegt dat ook altijd, zijt ge wéér daar met uwe rode knop? . En nu dat artikel over Noord-Korea, snap er niks meer van.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter