In Memoriam: Koningin Fabiola (1928-2014)

LAKEN – Op vrijdagavond iets na zeven meldde het Koninklijk Paleis het overlijden van Fabiola de Mora y Aragon. Door haar huwelijk met koning Boudewijn in 1960 werd ze koningin der Belgen. Een titel die ze na de dood van Boudewijn in 1993 behield. Fabiola werd 86 jaar. Een carrière-overzicht.

Fabiola_of_Belgium_1969

 

 • 1808 – Er was eens een Spaanse edelman Felipe di Aragon, Fabiola’s betovergrootvader. Die huwde Cora de Mora, de dochter van een steenrijke Spaanse industrieel die fortuin maakte met diepgevroren, gepaneerde staafjes gehakte pata negra. Sindsdien gaan de telgen van het geslacht door het leven als ‘de Mora y Aragon’.
 • 1928 – Doña Fabiola Fernanda María-de-las-Victorias Antonia Adelaida Joseph Marie Bobby Mohammed Slisse de Mora y Aragon wordt geboren in Spanje, dat toen nog Nieuw-Katholiek-Al-Andalus heette.
 • 1933 – De vlijtige kleuter doña Fabiola Fernanda María-de-las-Victorias Antonia Adelaida Joseph Marie Bobby Mohammed Slisse de Mora y Aragon leert voor het eerst haar volledige naam schrijven, waardoor ze meteen een flink deel van het alfabet beheerst.
 • 1936 – De Spaanse burgeroorlog breekt uit. De familie de Mora y Aragon verplaatst al haar industriële productie naar Mol, waar heden ten dage nog altijd een Morafabriek gevestigd is. Als teken van rouw hangen de sitosticks er de komende weken halfstok.
 • 1948 – Fabiola maakt zich op om als debutante te verschijnen op de markt der Europese vrijgezellen van adel. Ze ondergaat een neuscorrectie en laat een wrat op de wang wegsnijden. Tevens laat ze de punthoed en lange zwarte mantel voor wat ie is en kiest ze voor fleuriger jurkjes.
 • 1960 – Begin december doet Fabiola, de verloofde van koning Boudewijn, haar blijde intrede in België via de haven van Antwerpen. De diepgelovige edelvrouw heeft een lift gekregen met de stoomboot van Sinterklaas.
 • 1960 – Koning Boudewijn en Fabiola treden in het huwelijk op 15 december.
 • 1960-1965 – De woelige eerste jaren van het onafhankelijke Congo. Belgische para’s grijpen nog verschillende keren in om landgenoten te ontzetten, vaak in traumatische omstandigheden. Een onbaatzuchtige koningin Fabiola doneert haar kapsel aan het Belgisch leger, dat kogelwerende vesten breit van het haar.
 • 1960-1965 – In dezelfde periode raakt Fabiola vijf keer zwanger, maar dat loopt telkens uit op een miskraam. De ontgoochelde koningin gaat dan maar sprookjes schrijven, waarin de prins en de prinses wel nog lang en gelukkig leven en vele kinderen krijgen.
 • 1966 – Een van Fabiola’s sprookjes, ‘De Indische Waterlelies’, wordt een attractie in het Nederlandse pretpark De Efteling.
 • 1968 – Fabiola raakt betrokken in een dodelijk verkeersongeval. Ze pleegt vluchtmisdrijf, maar niet veel later kan de politie haar uitgebrande bezem terugvinden. Toenmalig premier Vanden Boeynants steekt alles in de doofpot. Tot op heden ontkent het paleis elke betrokkenheid.
 • 1970-1990 – Het diepgelovige koppel Boudewijn en Fabiola leidt een sober, ascetisch leven in Laken, dat de Belgische belastingbetaler niettemin miljarden kost.
 • 1992 – Koningin Fabiola plaatst het volgende zoekertje in De Streekkrant: ‘Kngn zkt 5kg Flocumafen’ (rattenvergif, nvdr.).
 • 1993 – Koning Boudewijn sterft onverwacht op vakantie in Madrid. Volgens het parket gaat het om een natuurlijk overlijden. Fabiola trekt zich terug uit het publieke leven, en leeft nog lang en gelukkig.
 • 1993 – Een van Fabiola’s sprookjes, ‘De Negentien Baronieën‘, wordt dankzij het Sint-Michielsakkoord een attractie in het Belgische pretpark Brussel.
 • 1994 – Koningin Fabiola plaatst het volgende zoekertje in De Streekkrant: ‘Te Koop: 2kg Flocumafen’.
 • 2009 – Op de nationale feestdag haalt Fabiola een Granny Smith uit haar handtas. Om een of andere reden vindt de voltallige vaderlandse pers dat een mijlpaal in haar carrière. De Raaskalderij kan derhalve niet achterblijven.
 • 2012 – Twee van Fabiola’s sprookjes, ‘De Marionettenspeler op het Schoon Verdiep’ en ‘De Uitholling Van De Welvaartsstaat’, worden een attractie in het Belgische pretpark Antwerpen.
 • 2013 – Fons Pereos, een stichting die ervoor moest zorgen dat Fabiola’s financiële nalatenschap ook na haar dood zo lang en gelukkig mogelijk zou renderen, wordt opgedoekt door de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.
 • 2014 – Aan het hoofdstuk ‘lang en gelukkig’ in Fabiola’s leven komt een einde. Ze overlijdt op 5 december in het kasteel Stuyvenberg in Laken. In de nacht van 5 op 6 december ontscheept ze samen met Sinterklaas terug naar Spanje. Daar zal ze naar aloude familietraditie van de De Mora y Aragons ritueel verwerkt worden tot een sitostick.

24 reacties op "In Memoriam: Koningin Fabiola (1928-2014)"

 1. 6 december 2014 – Vanuit geboorteland Spanje laat men weten dat men zich kan vinden in een crematie op de SSS (Steam Ship Saintercloas). Ze waren altijd al gekend om hun bijdragen in maatschappelijke vernieuwingen, die Mora’s. De ontsteking gebeurt met de originele Mora Lucifer als inbreng van een gemist pikant accent in de uitvaart. De trouwe lakeien volgen eerbiedig de ceremonie vanop de eerste rij zoals de traditie het gebiedt. Het levert hun de typische ‘getaande’ huidskleur op, naast de roepnaam ‘Zwarte Piet’. De rellen die deze traditionele naamgeving in Nederland teweeg brengt zijn enkel te wijten aan Hollandse jaloezie en cultuurarmoede.

  Beantwoorden.
 2. Waardeloze uiteenzetting van het leven van onze koningin. Waar is de vermelding dat zij nog aan de wieg stond van het folkse Queens of the Stoneage in februari 1956? Dat ze later nog samenwerkte met Patje Krimson vinden jullie ook het vermelden niet waard? Enkel en altijaltijd

  Beantwoorden.
  1. Krimson is trouwens in het laatste half jaar heel wat overgewicht kwijt geraakt door regelmatig te gaan lopen. Dit gebeurde telkens wanneer hij hoorde dat ze achter zijne piano aan zat.
   Ik ben Gejost

   Beantwoorden.
 3. 1994, Het kapsel van de koningin richt een fonds op om te lobbyen tegen de alomtegenwoordige nektapijtjes (Bizar feit: Mijn spelling-corrector stelt hier “neuktapijtjes” voor. Doch dit terzijde) te verbieden.
  De publieke opinie, die in die tijden uit 2 man en een paardenkop bestond, reageert niet en laat begaan.
  Het fonds ‘Fons NequeTapitos’ Begint met een kapitaal van 75 miljoen frank. 74,8 miljoen gaan naar zitpenningen en de overblijvende tweehonderd duizend frank worden gespendeerd aan een tweedehands Lada Niva om de onbekende gebieden uit het kapsel in kaart te brengen.
  Medio 1994 gaan de Belgische para’s naar Rwanda om de Lada Niva te zoeken met de gekende resultaten. Tot op heden is van die Lada niks teruggevonden.

  Beantwoorden.
 4. Dinsdag 02.12.2014 : Fabiola twittert tijdens de Koppen-uitzonding de koning: “Phlip en Tilde, het ideale koppel. Woehaha. Ik lach me dood. #poppenkast”

  Vrijdag 05.12.2014 : Het Hof bevestigt het overlijden van Fabiola in een vreemd Twitterbericht: “Tante F. a tenu parole #bondébarras”

  Beantwoorden.
 5. FABIOLA OVERLEDEN, KAPSEL SPRINGLEVEND Ondanks het feit dat ze al jaren sukkelde met haar gezondheid, soms aan de kunstmatige beademing moest en de gezegende leeftijd van 86 had bereikt, komt het overlijden van koningin Fabiola toch als een donderslag bij heldere hemel. Haar iconische kapsel echter, is springlevend. Over de loop van vele jaren had het een compleet eigen metabolisme ontwikkeld dat in een perfecte symbiose samenleefde met Fabiola. Een beetje als een siamese tweeling dus, met dat verschil dat de twee perfect gescheiden van elkaar konden overleven. Het is een goed bewaard geheim dat Fabiola bij het slapen gaan haar kapsel afzette en het instopte in zijn eigen bedje. Vroom als ze was gaf ze het dan steevast een kruisje en prevelde: ‘God beware u.’
  Hoe het nu verder moet met het kapsel is vooralsnog onduidelijk. Feit is dat het kapsel zich het best in zijn nopjes voelt als het, overdag althans, op iemands hoofd kan vertoeven. Goede bronnen dicht bij het koningshuis meldden ons dat het kapsel zichzelf reeds zou hebben aangeboden bij achtereenvolgens Paola en Mathilde. Beiden zouden hebben bedankt, Laurent schijnt nog te twijfelen. Indien niemand in het koningshuis interesse zou blijken te hebben, dan zal het kapsel ter adoptie aangeboden worden. Geïnteresseerden mogen zich dan melden en zullen via een strenge selectieprocedure wel of niet geschikt bevonden worden. Het spreekt voor zich dat deze procedure ten vroegste zal aanvangen na de begrafenis van Fabiola uit respect voor de overleden koningin.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter