Caoutchouc laarzen Albert II voorlopig onvindbaar

BRUSSEL – Nadat men een heel weekend vruchteloos gezocht heeft naar de caoutchouc laarzen van Albert II, ziet het er niet naar uit dat de slachtoffers van de watersnood in Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen of Henegouwen nog moeten rekenen op een koninklijk bezoek.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Koning Boudewijn bezoekt het overstroomde Ruisbroek in 1976.
Koning Boudewijn bezoekt het overstroomde Ruisbroek in 1976.

Het levert nochtans bekende plaatjes op: rijen knotwilgen in blank staande velden, met op de voorgrond een Zodiac waarin de koning, omringd door plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders, een blitzbezoek brengt aan de getroffenen van de ramp. In Laken trok men de pardessus al aan, gespte men een reddingsvest om en stond men op het punt om uit te varen, tot de persoonlijke lakei van koning Albert tot de verschrikkelijke vaststelling kwam dat de caoutchouc laarzen van de vorst uit de koninklijke dressing waren verdwenen.

Een back-upplan waarbij de vorst het verdronken land zou bezoeken in Caterpillar-bottines is afgeblazen aangezien deze niet zouden volstaan om de voeten van de vorst droog te houden in meer dan twintig centimeter water. Daardoor is het voor de koning alvast onmogelijk om de zwaarst getroffen gebieden te bezoeken, maar door een klein lek aan de teen van de linkerschoen zal hij zich veiligheidshalve bovendien ook ver uit de buurt houden van dorpen die het minder zwaar te verduren hebben gekregen.

Ramp

Ondanks een grootschalige zoekactie in elke uithoek van het paleis, blijven de caoutchouc laarzen onvindbaar. “Dit is een ramp”, aldus Jacques van Ypersele de Strihou, de kabinetschef van de koning. “Wij wachten al jaren op een natuurramp van dit formaat om Albert nog eens ferm op een pièdestal te zetten. U weet wel, een groot staatsbezoek in vol ornaat, zoals dat van koning Boudewijn aan Ruisbroek in januari 1976, dat tot het Sigmaplan leidde (de Vlaamse tegenhanger van de Nederlandse deltawerken, nvdr.).”

In een mededeling voor eigen rekening noemt koningin Paola de onvindbare laarzen een goede les voor onze Albert. “Ik heb hem al vaak gewaarschuwd dat zoiets er zat aan te komen. Dit is wat ervan komt als je je spullen niet onmiddellijk opruimt nadat je ze gebruikt hebt.”

“Aangezien de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) gewaagt van een ramp die slechts één keer in de honderd jaar voorkomt, moeten wij niet meer rekenen op een dergelijke pr-opportuniteit tijdens het leven van de huidige vorst”, vervolgt van Ypersele.

Krullend behang

In Lot, een van de getroffen dorpen in het Pajottenland, kunnen ze alvast niet lachen met de afwezigheid van koning Albert. “Al dat water, goh ja, dat trekt wel weer weg”, relativeert Jef De Ridder, een geëvacueerde uit de Walravensstraat. “Ik kan leven met krullend behang, en dat ik mijn parket juist helemaal vernieuwd had; tot daaraan toe. Maar dat de koning mij hier geen hart onder de riem komt steken? Dat vind ik toch straf.” Dat de koning zijn caoutchouc laarzen niet kan terugvinden, is voor De Ridder dan ook geen excuus. “Geen schouderklopje, geen ferme handdruk, geen toespraak… ik sta hier toch ook zonder caoutchouc botten te ploeteren op mijn bijgang? Een mens vraagt zich soms af waarom hij nog belastingen betaalt.”

Intussen onderzoekt men in Laken de mogelijkheid om het rampgebied alsnog in wetsuit te bezoeken.

Laat een reactie achter