Van der Plaetsen vraagt begrip voor pers die dopingzondaar van hem maakte

GENT –  De journalisten die tienkamper Thomas Van der Plaetsen aan de schandpaal hebben genageld omwille van vermeend dopinggebruik, hangt een jarenlange schorsing boven het hoofd. Toch roept de atleet op tot begrip. ‘We kunnen nooit uitsluiten of hun fouten niet te wijten zijn aan een ongediagnosticeerde vorm van dementie.’

Thomas Van der Plaetsen vraagt begrip voor de journalisten die hem al te voorbarig aan de schandpaal hebben genageld. (Foto: Youtube)
Thomas Van der Plaetsen vraagt begrip voor de journalisten die hem al te voorbarig aan de schandpaal hebben genageld. (Foto: Youtube)

Dinsdag kreeg Thomas Van der Plaetsen het bericht dat het verboden product HCG was vastgesteld in zijn urine na een dopingcontrole buiten competitie. Vandaag maakt de sporter bekend dat die waarden afkomstig zijn van een sluimerende teelbalkanker waar hij geen weet van had.

Hoewel de verhoogde HCG-waarde dus geenszins hoeft te betekenen dat Van der Plaetsen een dopingzondaar is, verscheen het bericht dat Van der Plaetsen positief had getest op doping luttele uren later al in de pers.

De journalisten die het verhaal naar buiten brachten zonder het te checken bij Van der Plaetsen of zijn entourage hangt nu een zware sanctie boven het hoofd. Ook het feit dat ze de herkomst van de HCG-waarden niet nader hebben onderzocht kan zwaar doorwegen. De straf die de journalistenbond voor dergelijke zondaars hanteert is een meerjarige uitsluiting van alle nationale of internationale sportevenementen. De facto komt dat neer op de doodsteek van een jonge, beloftevolle journalistencarrière.

Vooraleer de publieke opinie een al te hard oordeel zou vellen over de sportjournalisten, vraagt niet minder dan Van der Plaetsen zelf om eerst de resultaten van de tegenexpertise af te wachten.

“Geef die journalisten nog een kans. De vergetelheid om dit verhaal gewoon even bij mij te checken, de nonchalance waarmee ze met de wetenschappelijke feiten hebben omgesprongen, kan naast een grove deontologische fout evengoed een symptoom zijn van beginnende dementie”, suggereert de tienkamper. “Wees dus terughoudend in uw oordeel. Stel u eens voor dat u onterecht geschorst wordt voor iets waar u geen schuld aan hebt, en er dan nog eens de diagnose van een ernstige ziekte bovenop krijgt. Dat wilt u niet meemaken, geloof mij.”

Laat een reactie achter