CERN wil stress op het werk aanpakken met deeltjesvertrager

CERN, het Europese onderzoekscentrum voor deeltjesfysica, wil stress op het werk aanpakken. Bijna tweederde van de wetenschappers en medewerkers aan de wetenschappelijke instelling ervaart stress op de werkplek, en loopt het risico op een burnout. Om deze ongezonde situatie te verhelpen wil het CERN een deeltjesvertrager bouwen.

CERN bouwt aan een deeltjesvertrager. Foto: Argon National Laboratory CC BY-SA 2.0
CERN bouwt aan een deeltjesvertrager. Foto: Argon National Laboratory CC BY-SA 2.0

CERN-voorzitter Rolf-Dieter Heuer: “In de moderne fysica moet het altijd maar sneller en sneller gaan. Wanneer de Amerikanen een proton tot 99,999 996 3% van de lichtsnelheid versnellen, dan moeten wij 99,999 996 4% halen. Een ongezonde situatie en onze medewerkers lijden daaronder. Met stress en burnouts tot gevolg.”

Daarom investeert het CERN nu in een deeltjesvertrager. Heuer: “Met deze deeltjesvertrager (kostprijs: 7 miljard euro, nvdr.) willen we aantonen dat het ook anders kan: dat snellere deeltjes niet noodzakelijk betere deeltjes zijn. En dat deeltjesfysica niet alleen moet gaan over snelle deeltjes zo hard mogelijk tegen elkaar te laten botsen en dan via metingen nieuwe inzichten te verwerven in de fundamentele aard van ons universum, maar dat je ook fijn en rustig kunt genieten van trage deeltjes.”

De nieuwe machine, die volgens Rolf-Dieter Heuer de elementaire deeltjes vertraagt tot 0,000 000 016 6% van de lichtsnelheid, ongeveer het tempo van een wandelende mier, moet af zijn tegen 2018. “Er is nog heel wat werk aan de winkel, dus dat wordt nog even flink overuren kloppen. Maar goed uitgeruste en frisse medewerkers zijn zo’n inspanning meer dan waard,” aldus nog Heuer.

10 reacties op "CERN wil stress op het werk aanpakken met deeltjesvertrager"

 1. Van mij hoeven ze dat geld niet uit te geven want ik ben aan het profiteren van mijnen dop en doppers en bruggepensioneerden hebben geen problemen met burn-outs en toestanden. Heelder dagen op ons lui gat zitten. Zaaaaaalig. Eat your heart out, losers!

  Beantwoorden.
 2. Ik háát zo van die pseudo-wetenschappelijke nepartikels: 0,000 000 016 6% van de lichtsnelheid is hetzelfde als 5 m/s, en dit ‘het tempo van een wandelende mier’ noemen zegt héél veel over het ‘wetenschappelijk’ niveau van dit artikel. Een Nobelprijs ga je er niet mee winnen. Bovendien bezorgt deze miskleun me extra stress door de ervaren ergernis. Als dát de nieuwe norm wordt (een niet-gestresseerde mier mag werken aan 5 m/s) dan vraag ik me af wat een echte stresskip dan wel moet presteren om ‘mee te kunnen’. Neen, ik zit dicht tegen mijne burnout en weet nu alleszins zeker dat ik niet naar Zwitserlang moet voor een oplossing…

  Beantwoorden.
  1. Nee, Eduard. Jij berekende 0,000 000 016 6 KEER de lichtsnelheid. In het artikel staat 0,000 000 016 6 PROCENT van de lichtsnelheid. Dus nog een keer door 100 delen. Dan kom je op 5 cm/s. Dat moet een beetje sportieve mier wel halen..

   Beantwoorden.
   1. Beste Double,
    Ik ben blij dat er nog gezond verstand in deze wereld zit, waarvoor mijn welgemeende felicitaties. Zelf zit ik nu echter nóg dichter tegen mijne burnout uit frustratie door de begane flater. Ook hiervoor een hartelijk woord van dank!
    Mijn stresskip blijft de habitat verstoren… tijd voor vol-au-vent, zou ik zeggen.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter