Sneeuwvalhinder door preventieve verkeersoverlast

wo 01/12/10 – 08:56 Update: wo 01/12/10 – 09:23

DOORNIK/LANKLAAR – Vanmorgen waren er in Vlaanderen bijzonder ernstige sneeuwproblemen door het verkeer. Ook tussen de spitsuren ondervond de sneeuwval substantiële hinder: overal te lande blijft men rondrijden, waardoor de weg nergens glad wordt. Ook de komende dagen en weken verwacht men serieuze winterweerhinder. Sneeuwmannen zullen nog niet meteen te zien zijn in het straatbeeld.

– door Puriet Groenboeck –

Vannacht werd overal preventief getankt. De voorspelde verkeersoverlast bleef aanvankelijk echter uit. Tot minister van mobiliteit Hilde Crevits (CD&V.) omstreeks 4:00 uur het startschot gaf door – ironischerwijze – een sneeuwbal tegen de gevel van het Vlaams Parlement te gooien. Daarop ontstond vrijwel onmiddellijk een file van 500 km in de buurt van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die zich van daaruit begon uit te breiden over de rest van het land. Dat veroorzaakte op heel wat plaatsen sneeuwvalproblemen, onder meer zo ver als Doornik.

De verkeerszone ontstond in het oosten van het land en trok later richting Gent. (Foto: Flickr – William Brawley)
De verkeerszone ontstond in het oosten van het land en trok later richting Gent. (Foto: Flickr – William Brawley)

Ook de avondsneeuwvalspits ondervond bijzonder veel hinder van de nooit geziene verkeersstroom. In de provincie Limburg stond 523 km file, en men is ook beginnen aanschuiven op grote schaal in Vlaams-Brabant en Antwerpen. Later trok de verkeerszone richting Gent. Door de ellenlange files blijft de sneeuw boven op de auto’s liggen en wordt het mogelijk absoluut niet glad of gevaarlijk op de weg. “Een fantastisch idee, die verkeersoverlast”, aldus Tabiwak Khambham-Thâ, vervangend woordvoerder van minister Crevits. “Ruwweg gesproken proberen we de sneeuw te snel af te zijn door onze wegen te vullen met verkeer, waardoor die vuige winterse neerslag de kans niet krijgt ons Vlaams asfalt te witten.”

In Riemst is men er toch in geslaagd een sneeuwman te maken. (Foto: Petritap - CC BY-SA 3.0)
In Riemst is men er toch in geslaagd een sneeuwman te maken. (Foto: Petritap – CC BY-SA 3.0)

De keerzijde van de medaille is echter dat veel sneeuwpretfanaten vanochtend te kampen hadden met een acuut gebrek aan sneeuw. “We kregen acht keer zoveel oproepen als gewoonlijk”, aldus Gerrit Pirijns, woordvoerder van de VSR (Vlaamse Sneeuwpret Rakkers, nvdr.). De strooidiensten hebben hun zout preventief terug opgeborgen en blijven niet stand-by. Op de Kruidnagelweg in Riemst is men er rond 16.00 uur wel in geslaagd een zeldzame sneeuwman te maken, die echter niet lang daarna werd aangereden door een bestelwagen. De sneeuwpop raakte zwaar beschadigd.

Uitzonderlijke files

Er wordt verwacht dat het de komende weken niet gaat stoppen met sneeuwen. Dat betekent dat we toe zijn aan de grootste filegolf uit de menselijke geschiedenis. Er is sprake van een filegolf wanneer de Vlaamse wegen minstens vijf opeenvolgende dagen en nachten volledig vol staan met auto’s. In diezelfde periode moet de uitstoot van uitlaatgassen in Ukkel ook minstens driehonderd keer de toegelaten limiet overschrijden.

Het is de eerste keer dat we in Vlaanderen toe zijn aan een filegolf. Sinds het begin van de metingen in 1833 zijn er in Europa slechts zes filegolven voorgekomen: in 1849 (Luxemburg), 1875 (Luxemburg), 1879 (Luxemburg), 1880 (Luxemburg), 1993 (Luxemburg) en 1998 (Luxemburg).

Doodgereden dieren

De monsterfiles komen bijzonder ongelegen voor tal van normaal gezien doodgereden dieren. (Foto: Wikipedia – Wolfmankurd)
De monsterfiles komen bijzonder ongelegen voor tal van normaal gezien doodgereden dieren. (Foto: Wikipedia – Wolfmankurd)

Toch is niet iedereen opgezet met de het omzeilen van sneeuwval door middel van monsterfiles. “Ook eventueel doodgereden dieren voelen de filegolf”, zegt Ward Van den Schipolat van Roadkillpunt Vlaanderen (RV). “Insecten geraken bij deze koude temperaturen volledig motorisch ontwricht en grotere dieren zoals kikkers, eekhoorns, vossen en ook sporadisch herten, wagen zich bij ernstige sneeuwval wel vaker aan onoverdachte oversteekmanoeuvres met de dood door aanrijding tot gevolg. Wanneer er echter een filegolf van 1.763 km – de totale lengte van de Vlaamse wegen – ontstaat, vinden vele dieren nergens nog een auto die snel genoeg rijdt om hen naar de andere wereld te helpen. Het is meer dan ooit het moment om een alternatieve manier te vinden om dieren op onze Vlaamse wegen te doden”, besluit Van den Schipolat.

Laat een reactie achter