Islamitische Staat eist aanslag op Cavendish op

VITTEL – In de laatste hectometers van de vierde Tourrit kwam de Brit Mark Cavendish zwaar ten val tijdens de sprint. Video-analyse van de wedstrijdbeelden toont aan dat de Brit het slachtoffer was van een aanslag.

Video-analyse van de westrijdbeelden toonde aan dat het om een aanslag ging. (Foto: Sporza)

Op de beelden is duidelijk te zien dat de aanslag gepleegd werd door Bora-Hansgroherenner Peter Sagan. Bij de laffe daad raakten buiten Cavendish ook nog andere renners gewond, zoals John Degenkolb en Ben Swift. Mogelijk dankzij de veel strengere veiligheidsmaatregelen in deze editie van de Tour de France vielen er als bij wonder geen slachtoffers onder de omstaanders, die zich op slechts enkele decimeters van de mislukte aanslag bevonden.

Op het moment van de feiten was het nog niet duidelijk of de Slovaak alleen handelde, maar intussen zijn er beelden opgedoken vanuit IS-gebied waarin jihadi’s de wereldkampioen feliciteren met zijn actie. “Wie vieren de dappere actie in Vittel van Abu Sagan tegen de kruisvaarders Mark Cavendish, Ben Swift en John Degenkolb. Moge Allah het hele peloton uitdunnen en Tom Dumoulin voor eeuwig met verschrikkelijke buikloop aan het bed kluisteren”, zo klinkt het in de video, waarin tevens enkele krijgsgevangenen worden opgehangen aan platte tubes.

Fans van Sagan kunnen amper geloven dat hun held een jihadstrijder is, maar in het peloton wordt gefluisterd dat de renner wel degelijk onder een IS-vlag sliep op hotel. Bovendien zijn op zijn laptop gedetailleerde kaarten van elke Tourrit gevonden, wat suggereert dat hij wel degelijk iets van plan was.

“We zien het vaker bij zogenaamde sleepers (niet-actieve terroristen die wel op elk moment kunnen worden ingezet, nvdr.) dat ze zich erg westers gedragen om geen argwaan te wekken, door bijvoorbeeld openlijk onzedig gedrag te vertonen of ostentatief alcohol te drinken, aldus Lode Gielen, analist bij het OCAD. “Ook zullen ze vlak voor hun aanslag hun baard scheren om nog minder op te vallen, en dat was hier ook duidelijk het geval.”

Peter Sagan is zonder pardon uit de wedstrijd gezet door de Tourdirectie, volgens het UCI-reglement de gebruikelijke straf voor jihadistisch terrorisme. Mogelijk wacht de Slovaak ook een strafrechtelijke sanctie.

8 reacties op "Islamitische Staat eist aanslag op Cavendish op"

 1. Wanneer een dik betaalde renner als Sagan ook nog eens gaat bijklussen met freelance jobs voor IS wordt de grens van het welvoeglijke overschreden. Een onaanvaardbare cumul, die niet streng genoeg kan bestraft worden. Sagan reageerde al vanop de fiets: “Ja maar, het waren toch maar zitpenningen…”

  Beantwoorden.
 2. Het lijkt me ook raadzaam de Belgische link in deze ‘mislukte’ aanslag te onderzoeken. Immers, in 1997 pleegde de sprinter Tom Steels al een gelijkaardige aanslag in een tourrit met aankomt in Marennes, door in volle spurt met zijn drinkbus naar de Franse spurter Frédéric Moncassin te gooien. Toen werd daar weinig acht op geslagen, maar in het licht van de huidige feiten… Overigens is Steels momenteel in deze Tour actief bij Quickstep. Gaf hij de opdracht aan Sagan?

  Beantwoorden.
  1. De gustibus et coloribus non est disputandum.
   Fons, laten we gewoon onszelf gelukkig prijzen dat we nooit onze smaakpapillen hebben moeten delen. Dat we elkaar evenmin diep in de ogen hebben moeten kijken is natuurlijk een enorm gemis voor jou, dat begrijp ik ook wel.

   Beantwoorden.
 3. Sagan is geen IS. Op krek dezelfde manier heb ik een BMW die mij langs rechts wou inhalen de gracht ingemikt. Ik dacht dat iedereen blij zou zijn en ik een medaille zou krijgen. Doch ik moet nu al mijn rijexamens opnieuw gaan afleggen met psychologische en psychiatrische testen op de koop toe. Voorlopig moet ik dus met dus per fiets verder.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter