Jan Fabre maakt per ongeluk zelfrelativerend kunstwerk

GENT- In het S.M.A.K. is deze week grote consternatie ontstaan bij het opstellen van een nieuwe installatie van kunstenaar Jan Fabre.  Terwijl museumarbeiders de laatste hand legden aan het opzetten van de Expensive Air – een constructie met metershoge, massief gouden standbeelden van Fabre zelf –  kwam toevallig aan het licht dat het werk de godenstatus van de kunstenaar een beetje relativeert.

De Expensive Air werd dan ook ogenblikkelijk vernietigd, waardoor Fabres  geplande tentoonstelling “I deserve to die in a rain of police bullets” in het gedrang komt.  Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het S.M.A.K., zit bijzonder verveeld met de situatie.

'Kunstenaar' Jan Fabre (Foto: Abxbay)
‘Kunstenaar’ Jan Fabre (Foto: Abxbay)

VAN CAUTEREN:  “Ik begrijp niet hoe dit is kunnen gebeuren.  Vorige week nog heb ik met Jan Zelf en onze vaste ploeg jaknikkers de maquette van de Expensive Air besproken.  Op dat moment voldeed die nog perfect aan onze strenge criteria van spuuglelijkheid, ideeënarmoede en buitenproportioneel egocentrisme.  Zelfs ons honderdkoppig team jaknikkers was het roerend met ons eens.”

Bij de opstelling van het eigenlijke werk liep het echter grondig verkeerd:

VAN CAUTEREN: “We wilden de 100 massief gouden Jan Fabre-standbeelden een transparante buitenlaag geven, door er zuurstofpartikels uit Nieuw-Zeeland rond te doen zweven.  Voor stervelingen ziet dat er al gauw uit als ordinaire, onzichtbare lucht, maar Jan heeft het liever over een metafysische ‘Nieuwe Zee van Zuurstof’.  U begrijpt dat iemand als Jan eender waar ter wereld mag bepalen welke zuurstof Hij inademt.  Groot was echter onze verbazing toen de technische ploegbaas de compressor in gang zette, en de Nieuw-Zeelandse zuurstof zich doodleuk vermengde met de lucht  uit de rest van de ruimte.  Dit vreemde hiaat in de natuurkunde was voor het S.M.A.K. reden genoeg om de Expensive Air-installatie meteen te laten afbreken.  Jan heeft dan ook meteen een kordaat verzoek gestuurd naar sir Isaac Newton om het element ‘Lucht’ op het matje te roepen.”

De 100 standbeelden van massief goud werden aanstonds afgevoerd naar het containerpark.  Ook de levering van 300 miljoen euro aan Nieuw-Zeelandse lucht werd ogenblikkelijk vrijgelaten in het Citadelpark.  Fabre zelf was bij het ter perse gaan nog niet bereikbaar voor commentaar; verwacht wordt wel dat er deze week her en der in het land verschijningen zullen plaatsvinden.

2 reacties op "Jan Fabre maakt per ongeluk zelfrelativerend kunstwerk"

Laat een reactie achter