Congo stopt samenwerking met ‘corrupt’ België

KINSHASA – De Congolese regering zet de diplomatieke betrekkingen met België stop. ‘Met zo’n corrupt regime wensen wij niet langer samen te werken.’

De Congolezen klagen de schrijnende corruptie in België aan bij minister De Croo. (Foto: Youtube)
De Congolezen klagen de schrijnende corruptie in België aan bij minister De Croo. (Foto: Youtube)

De beslissing kwam er na enkele uitspraken van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld), die op dit moment op rondreis is door de ex-kolonie. “De Croo beschuldigt onze president ervan een corrupte autocraat te zijn, net op het moment dat een dossier als Uplace, dat langs alle kanten ruikt naar vriendjespolitiek, wordt goedgekeurd door de Belgische regering. Excuseer, maar van zo’n corrupt regime hebben wij geen lessen te leren”, stelt Lambert Mende, woordvoerder van de Congolese regering.”Dat Uplace-dossier… dat zijn Congolese toestanden”, aldus de Congolezen.

Uplace is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg, suggereert Mende. “Ook die hele Oosterweeltoestand walmt van het ons-kent-ons, net als het feit dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zijn sporen in de diamantsector heeft verdiend, om nog maar te zwijgen van alle polyvalente zalen die door een vriend van een lokale dorpschef zijn neergepoot. Hoeveel miljarden zijn daar nog niet versluisd naar rijke industriëlen die de bevoegde minister een zakje geld hebben toegestopt onder tafel?”

“We dachten dat we de pagina van meneer De Gucht hadden omgeslagen. En ziedaar: een nieuwe De Gucht daagt op aan de horizon. Het zou mij niets verbazen mocht de BBI binnenkort ook eens aankloppen bij De Croo.”

Daarom wil Congo vanaf heden enkel projecten steunen die de gewone Belgische burger ten goede komen, zoals bijvoorbeeld in de onderwijs- en gezondheidszorginfrastructuur.“Als we het geld rechtstreeks aan de bewindslieden gaven, financierden die er toch alleen maar dure prestigeprojecten mee die enkel hun vrienden betonboeren ten goede komen.”

Vanden Boeynants

De Congolezen wijzen er op dat de Belgen, sinds ze zich hebben losgescheurd van hun Habsburgse en Nederlandse kolonisatoren, steeds bestuurd zijn door mandatarissen die persoonlijk profijt vooropstelden op het algemeen belang. “Dat een prille democratie gekaapt wordt door kapitaalkrachtige textielbaronnen, dat snap ik nog”, stelt Mende. “Maar dat een figuur als Vanden Boeynants meer dan 100 jaar later nog ongestoord zijn gang kan gaan, dat gaat er bij mij niet in. Evenmin als het feit dat fraudeurs als Glenn Janssens tegenwoordig gewoon hun straf kunnen afkopen, of dat iemand als Bart Verhaeghe nog altijd zijn burggerrechten niet zijn afgenomen.”

“België is zo’n rijk land”, mijmert Mende.“Dat maakt het extra jammer dat er zo veel gewone Belgen in armoede moeten leven.”

6 reacties op "Congo stopt samenwerking met ‘corrupt’ België"

 1. Alexanderke, ’t braaf manneke, had reeds van zijn papa verhalen gehoord dat er in de Kongo veel zwarten rondliepen, maar nu hij het met zijn eigen ogen aanschouwde riep hij verbouwereerd: ‘Joeplakéé, ’t ziet hier werkelijk zwart van ’t volk!’ Wat dan door de bevoegde Colgolese instanties als ‘Uplace …zwart … werkvolk’ verkeerd begrepen werd. Vandaar de verwarring over de vermeende corruptie in dit dossier.

  IEDEREEN wéét toch dat dit dossier zuiver tot op het bot is, en dat de initiatiefnemers enkel de sociale cohesie voor ogen hebben.Er zijn zelfs geruchten uit onverdachte bron dat er plannen zijn om er een “VZW Uplace” van te maken.

  Beantwoorden.
  1. Twee uur gezellig samen stilstaan op de Ring zorgt inderdaad voor heel wat sociale cohesie. Ik vind wel dat men dit als een uitzonderingssituatie mag beschouwen voor wat betreft het alcoholgebruik achter het stuur. Ge zijt sociaal of ge zijt het niet, hé.

   Beantwoorden.
 2. Bij de Europese verkiezingen van 2009 stond hij voor de eerste maal op de lijst. Hij behaalde 47.779 voorkeurstemmen op de tiende plaats…Op 26 oktober 2009 stelde hij zich kandidaat voor het voorzitterschap van Open Vld als opvolger van interim-voorzitter Guy Verhofstadt. Hij koos Vincent Van Quickenborne en Patricia Ceysens als running mates en nam het op tegen Marino Keulen en Gwendolyn Rutten. Op 12 december 2009 werd hij in de tweede stemronde met 11.676 stemmen tot voorzitter gekozen. Marino Keulen strandde op 9.614 stemmen. Zijn verkiezing was opmerkelijk te noemen, want hij had nog nooit een politiek mandaat uitgeoefend, zelfs niet in de gemeenteraad. OMDAT DE ZOON VAN DE CROO IS…en dit is GEEN CORRUPTIE HAHAHAHA

  Beantwoorden.
  1. as ge peist met allexander te mogen lachen zallek ne keer oep u bakkes kommen toeken in joeplees want ier in braakel eeft em al veel goet gedaan veur tfolk da veur em gekozen emmen en ge moet uw daar nie mee moejen en die swarte mannen in de kongoo ook nie en zijne paa is nog veel ijligger as de paus uit roome want em is nie wech te slaan van de eetvestijnen ier in de gebuuren en trekteeren met groote pinten van brauwerij rooman dattem doet en ik giet der attijd veel binnen

   Beantwoorden.
 3. Ik ben gewoon blij dat Alexander naar Afrika trekt=========Gelijk Stanley and Livingstoned.

  Are you Livingstoned? Mais knol je suis Didier Reynders. Alors enchantez.

  Livingstoned zijn ingewanden zijn onder een boom begraven. Omdat hij de Zambezi rivier met de Congo verwisseld had en minstens 2000 km verloren gelopen was.

  Ook was hij zijn VALS gebit kwijtgespeeld. Eigenlijk Stanleys tanden.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter