Huis met tuin kost nu gemiddeld twee nieren

Vastgoed is in 2020 meer dan 6 procent duurder geworden. Een huis met tuin kost nu gemiddeld twee nieren, terwijl je in 2020 voor een appartement met drie slaapkamers dan weer gemiddeld één kind meer kwijt bent.

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de vastgoedmarkt in 2020, zo blijkt uit cijfers van de notarisfederatie. Omdat mensen tijdens de eerste lockdown het belang inzagen van een ruime woning, stegen vooral de prijzen van huizen met een tuin, en appartementen met drie slaapkamers of meer. “Terwijl je een gemiddeld huis in 2010 nog kon kopen voor één nier, moest je daar vanaf het derde kwartaal van 2020 beide nieren voor afstaan”, stelt het rapport.

Zo ruilde Tony Deman zijn appartement in de Antwerpse binnenstad naar een vrijstaande villa met tuin in Wilrijk. Daar moest hij zijn twee nieren voor afstaan. “Mijn gezin had nood aan wat meer levensruimte”, stelt Deman. De nierdialyse, drie keer per week, heeft hij er graag voor over. “Ons nieuwe huis ligt vlakbij het UZA, ik kan er gewoon naartoe wandelen. Heerlijk.”

Hobbyruimte

Tania Van der Graaf ruilde haar appartement met drie slaapkamers in Wetteren dan weer voor een groter appartement met vier slaapkamers en een terras in Lede. “Mijn man en ik hebben vier kinderen, wij werden echt zot tijdens die eerste lockdown. Wij hebben nog proberen onderhandelen, maar we wisten sowieso, als we niet én onzen Arthur (6) én ons Eveline (8) afstaan, dan is er sowieso iemand anders die wél twee kinderen overheeft voor dat appartement. Brèf, we hebben nu een slaapkamer op overschot. Maar mijn man spreekt al lang van een hobbyruimte”, aldus nog Van der Graaf.

Voor een appartement aan zee hadden mensen in 2020 gemiddeld één long meer over dan in 2010.

Omdat we dit jaar ook beperkt waren tot vakantie in eigen land, bleef de belangstelling voor een woning of appartement aan de kust onveranderd hoog. Mensen betaalden in 2020 maar liefst één longkwab meer ten opzicht van tien jaar geleden voor een tweede verblijf aan de kust, mét zeezicht stijgt dat zelfs tot een volledige long. “Maar door de gezonde zeelucht hebben mensen dat er graag voor over”, besluit het rapport van de notarisfederatie.

Eén reactie op "Huis met tuin kost nu gemiddeld twee nieren"

Laat een reactie achter