Redacties onder stoom voor Elfstedenhype

“It giet oan!” schalde de stem van menig hoofdredacteur de afgelopen dagen door de redactie. Na twee dagen vrieskou is er geen ontkomen meer aan: journalisten overal te lande warmen zich op voor de berichtgeving over de Elfstedentocht die dit jaar, net als alle andere jaren sinds de laatste Tocht gereden werd in 1997, zonder enige twijfel zal plaatsvinden. De rayonhoofden op de redacties rekenen erop hun bed de komende dagen niet meer te zien.

-door Gerhardus Wumkes-Troelstra-

“Aan twee bevroren voederbakken hebben wij genoeg, klinkt het bij de fotoshoppers van Het Nieuwsblad.”
“Aan twee bevroren voederbakken hebben wij genoeg, klinkt het bij de fotoshoppers van Het Nieuwsblad.”

Het was De Morgen die gisteren de spits afbeet. “We wilden dit jaar absoluut de scoop,” vertelt Chef Nieuws Koert Leuteraere. In 2009 hebben we de hele Elfstedenhype compleet gemist omdat onze toenmalige hoofdredacteur Klaus Van Isacker aan het squashen was en zijn gsm niet opnam. Tegen dat hij eindelijk op de redactie kwam, was het alweer aan het dooien. Daarom hebben we een Early Warning System geïnstalleerd bij enkele honderden Friezen: wanneer er één zijn schaatsen uithaalt, wordt ons Elfstedenplan automatisch van kracht. Maandagmorgen al heeft ons rayonhoofd Menselijke Verhalen het hele bestand zwijgzame Friese bonken wakker gebeld. Ze staan allemaal standby met pakkende quotes over de strijd van de mens tegen de ongenadige natuur.”

We worden even onderbroken door een zenuwachtige redacteur: “Koert, Evert van Benthem is wéér ondergedoken!” De legendarische winnaar van ’85 en ’86 blijkt opnieuw hardnekkig elke medewerking aan de Elfstedenhype te weigeren. Leuteraere is niet onder de indruk: “Haal zijn foto gewoon door de verouderingssoftware. En zet er iets stoers onder dat geen kat verstaat. ‘Wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries’, dat marcheert altijd.”

Photoshop

Ook op de concurrerende redacties lopen de temperaturen hoog op. Dat de wegen richting Leeuwarden eerder dichtslibben onder de cameraploegen dan de rivieren onder het ijs, mag geen beletsel zijn, vindt Chef Photoshop Patrick De Placker van Het Nieuwsblad. “We hebben nog maar net het halve ledenbestand van Al Qaeda op beelden van stakingspiketten geplakt, dus door een stomme beek gaan we ons zeker niet laten tegenhouden. Ik heb net een prachtige foto van twee bevroren voederbakken in Easterwierrum binnengekregen, daar kunnen we zonder moeite een potdicht Leppekanaal van maken.”

En wat als de Elfstedentocht dit jaar écht zou plaatsvinden? “Ik mag er niet aan denken,” zucht sportjournalist Hans Hangbuyck. “Dagenlang in dat achterlijke Friesland zitten vernikkelen in de vrieskou omdat een paar duizend neandertalers zo nodig over het ijs moeten lopen klunen? Nee, geef mij maar de jaarlijkse hype, lekker warm op kantoor. Er is toch geen lezer die het verschil merkt.”

Laat een reactie achter