Politiescholen: meer inschrijvingen voor studierichting ‘bad cop’ dan ‘good cop’

Sinds het begin van de internationalisering van de politieopleiding in Vlaanderen zijn er disproportioneel veel meer inschrijvingen voor de studierichting ‘bad cop’ dan voor ‘good cop’: 70 procent tegen 30. Dat melden verschillende Vlaamse politiescholen. Aangezien bij de meeste Vlaamse korpsen het liefst een slechte agent als partner toegewezen wordt aan een goede agent kan dit de efficiënte werking van het politieapparaat in gevaar brengen.

Steeds meer jongeren kiezen voor een carrière als ‘bad cop’. Foto: nieuws.vtm.be
Steeds meer jongeren kiezen voor een carrière als ‘bad cop’. Foto: nieuws.vtm.be

Volgens Seppe Meris van de Oost-Vlaamse Politieacademie OPAC kan de grote discrepantie tussen het aantal nieuwe inschrijvingen voor de ‘good cop’ en ‘bad cop’-richtingen voor een groot stuk verklaard worden door de manier waarop het beroep op televisie en in films wordt afgebeeld. “Veel van onze nieuwe studenten denken dat een keuze voor een ‘bad cop’-carrièretraject beter aansluit bij hun natuurlijke vaardigheden,” legt Meris uit. “En het klopt dat velen van hen uit zichzelf al erg goed zijn in de vaardigheden die hen in de ‘bad cop’-opleiding worden aangeleerd: een verdachte intimideren of hardhandig aanpakken, bewijsmateriaal vervalsen om de veroordeling van een duidelijk schuldige, maar juridisch goed beschermde crimineel te versnellen en het creatief interpreteren van de bestaande regels om de eigen doelstellingen te bereiken. En ook in de bijvakken ‘Economie van de Steekpenning’, ‘Initiatie tot Alcoholisme’ en ‘Algemene Inleiding tot Politionele Corruptie’ vertonen de meesten van hen een natuurlijke aanleg.”

Voordelen

Om de evenwichtige verdeling over beide studierichtingen te herstellen werkt de OPAC nu, samen met de andere Vlaamse politiescholen, aan een campagne waarin de voordelen van een keuze voor een ‘good cop’-carrière belicht worden. Meris: “Het klopt dat de slaagcijfers in deze studierichting iets lager liggen. Vakken als ‘Ethiek van de Rechtschapen Flik,’ ‘Economie van een Bescheiden Salaris’ en ‘Inleiding tot het Liefdevol Vaderschap in de Context van een Stressvolle Arbeidssituatie’ vergen nu eenmaal een iets hogere studieinspanning. Daartegenover staan de ontegensprekelijke voordelen. Onderzoek heeft aangetoond dat onze ‘good cop’-alumni aan het einde van een zaak veel vaker het betrokken onschuldige meisje voor zich winnen, door de gemeenschap als held erkend worden en zichzelf in de spiegel kunnen aankijken zonder van walging te moeten kotsen.” (LM)

Laat een reactie achter