Burgerlijke Ongehoorzaamheid: bomen klimmen in Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS – Op 9, 10 en 11 mei organiseert de Vlaamse Jeugdraad een weekend van Burgerlijke Ongehoorzaamheid. De Jeugdraad roept burgers op om zoveel mogelijk inbreuken te begaan op GAS-reglementen en foto’s van die misdaadgolf te delen via sociale media.

Bij De Raaskalderij vinden we dat enigszins gevaarlijk. De wet is de wet, en je kunt het er mee eens zijn of niet, een overtreding van het GAS-reglement kan nog altijd tot een GAS-boete leiden. Internetjuristen waarschuwen dan ook dat je met een via sociale media gedeelde foto van je overtreding de plaatselijke autoriteiten alleen maar extra bewijslast in handen geeft.

Daarom is het beter om absurditeit met absurditeit te bestrijden. Je overtreedt de regels niet, maar je past ze zo consequent en tot op de letter nauwkeurig toe, dat je uiteindelijk toch kunt doen wat door het gemeentelijk administratief sanctierecht verboden is. De Raaskalderij toont deze week hoe je vijf vaak voorkomende verboden veilig kunt omzeilen zonder dat je er een GAS-boete voor zou mogen krijgen.

Vandaag maakt hoofdredacteur Jan-Pieter De Leugheneire een wandeling in het park van Sint-Niklaas. Daar is het, net als in veel andere gemeentes, verboden om ‘in bomen en struiken te klimmen’ (art.13). Op het verbod tot het klimmen in bomen wordt wel een uitzondering gemaakt voor ‘kindvriendelijke openbare ruimte die wordt aangeduid met een bord speelzone, speelterrein of speelbos.’

Goed. Daar kan voor gezorgd worden.

[DISCLAIMER] De politie was altijd snel ter plaatse en handelde de interventie correct, professioneel en heel geduldig af. Als ordehandhavers moeten zij ervoor zorgen dat het GAS-reglement wordt nageleefd, ook al staan ze in veel gevallen zelf niet achter de absurde regels. Onthoud: GAS-reglementen worden opgesteld in gemeenteraden, niet op politiecommissariaten. Behandel de politie dus steeds met het respect dat ze verdienen. De politie is uw vriend!

Eén reactie op "Burgerlijke Ongehoorzaamheid: bomen klimmen in Sint-Niklaas"

 1. ’t is spijtig dat dit op een Satirische site moet komen.
  Zou feitelijk hoofdpagina nieuws moeten zijn op alle nieuws sites en dergelijk.

  Ga mijzelf direct ook zo’n bordje maken en de puzzel matten van de kinderen weer boven halen om onder de boom te leggen indien ik / kinderen zouden vallen.
  Dat is toch iets meer kindvriendelijk dan een paar slinger :)
  Ga direct eens kijken waar de Daniël zich allemaal aan stoort.
  met z’n allen in de file rond de blok waar hij woont ?

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter