Hof van Cleve dreigt warme lijn te verhuizen naar China

KRUISHOUTEM – Vanaf 1 juni sluit het Hof van Cleve de warme lijn in België, zo deelde gedelegeerd bestuurder Peter Goossens gisterenavond mee. Daarmee reageert de raad van bestuur van het sterrenrestaurant op de agressieve aanpak van het zwartwerk in de horeca door staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez. De bonden zijn furieus.

Ondanks menu's van vele honderden euro's kan Peter Goossens het amper bolwerken. (Foto: Filip Naudts, CC BY-SA 4.0)
Ondanks menu’s van vele honderden euro’s kan Peter Goossens het amper bolwerken. (Foto: Filip Naudts, CC BY-SA 4.0)

Vooral de torenhoge personeelskosten jagen het Hof van Cleve op kosten. “Ook al vragen we meerdere honderden euro’s per menu, zonder zwartwerk en onze drie Nigeriaanse afwassers kunnen we het hier amper bolwerken”, klaagt Peter Goossens. “Bovendien is door de economische crisis de pool van welgestelde burgers waaruit wij klanten werven alleen maar kleiner geworden – ook de bourgondiër moet de broeksriem aanhalen. Ik moet uit arren moede zelfs voor televisie werken, net als een groot aantal andere chef-koks die het water aan de lippen staat. Kijk maar naar Jeroen Meus of Sergio Herman.”

“We hebben het jarenlang proberen op te lossen door resoluut in te zetten op streekproducten”, vervolgt de armlastige chef-kok. “Dat scheelde een flinke slok op de borrel inzake transportkosten. Maar aangezien ook de grondstoffen steeds duurder worden, is dat effect eigenlijk verwaarloosbaar. Nu de regering ook nog eens beslist om het zwartwerk in onze sector aan te pakken zonder met een volwaardig horecaplan uit te pakken, zit er niets anders op dan onze warme lijn te verhuizen naar het buitenland. Het is simpelweg meer rendabel om hun hoofdschotels over te vliegen naar Kruishoutem dan om ze gewoon hier te bereiden.”

Citroengras

Goossens benadrukt dat het Hof van Cleve desondanks dezelfde hoge kwaliteitseisen zal blijven stellen aan zijn warme maaltijden. “Of het nu om een nummer 113 of een nummer 412 gaat, de smaak en de cuisson moeten perfect zitten. De delokalisatie van onze warme lijn opent natuurlijk ook een heel nieuw gamma aan streekproducten, zoals citroengras, papaja’s en kokosmelk.”

De bonden delen de goednieuwsshow van het bestuur echter geenszins. “De overheid heeft het Hof van Cleve jarenlang geld toegestopt om de productie van driesterrenmaaltijden in België te houden”, tiert Godfried Whortelen, gedeputeerde van ABVV Horeca. “Het is een slag in het gezicht van de belastingbetaler dat men nu toch beslist om de warme lijn naar een lageloonland te verhuizen. Wij vermoeden dat het slechts  een kwestie van tijd is vooraleer Goossens ook de koude lijn in België zal sluiten. En dan staan heel veel beloftevolle jonge horecamedwerkers in het Kruishoutemse gewoon op straat.” De toekomst voor de drie sous-chefs en vijf hulpkoks die nu nog in de warme lijn staan, is inderdaad heel onzeker. Mogelijk kunnen ze terecht in de steeds populairder wordende gaarkeukens.

Het jong keukengeweld blijft echter niet bij de pakken zitten. “Ik ben in gesprek met kookzender Njam”, klopt huidig ploegbaas van de warme lijn Geoffrey Dubouquetgarni zichzelf op de borst. “Er zijn nog een aantal slots die opgevuld worden met herhalingen. Met een combinatie van product placement en erg goedkoop keukentalent zoals ikzelf kunnen we die vast nog rendabeler maken!”

3 reacties op "Hof van Cleve dreigt warme lijn te verhuizen naar China"

 1. peter je heb gelijk ze makken alles kapot hier alles ha de hoogte in wij maar afstaan aan de staat ze zij kennen zich maar liefste 8 procent meer loon toe maar voor ons verander er niks grt aan jou van chef frank

  Beantwoorden.
 2. Logebroeders,

  Te vrezen valt dat er een ware prijzenslag in het Europese driesterrengebeuren op gang zal komen.

  Ik mag er niet aan denken dat er straks zo’n amechtige plebejer zijn voeten naast mijn tafeltje onder (hopelijk) zijn tafeltje zal schuiven.

  Riks Daens

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter