Noordpool binnenkort ijsvrij door Ice Bucket?

GENEVE – Als mensen in dit tempo emmers ijswater over het hoofd blijven gieten, kan de Noordpool tegen 2015 volledig ijsvrij zijn. Zo waarschuwt het IPCC.

Links de Petermangletsjer vóór de Ice Bucket Challenge, links erna.
Links de Petermangletsjer vóór de Ice Bucket Challenge, links erna.

Wereldwijd zijn nu al honderdduizenden mensen de Ice Bucket Challenge aangegaan. Daarbij is het de bedoeling om een emmer ijswater over het hoofd te gieten of een bedrag te doneren aan een stichting ten voordele van ALS-patiënten.

Wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) waarschuwen nu dat dat schijnbaar onschuldige internetspelletje wel eens grote gevolgen voor het klimaat kan hebben. “Aangezien wetenschappers nog geen manier hebben gevonden om kunstmatig ijs te produceren, is de wereldwijde consumptie van ijs volledig afhankelijk van ijswinning in de arctische gebieden”, vertelt IPCC-woordvoerder Iglo Mortensen. “Simpel gezegd: elk blokje ijs in elke gin-tonic die je ooit gedronken hebt, is afkomstig uit een ijsmijn op Groenland of een boorplatform op de Noordelijke Ijszee.”

“In het cocktailseizoen op de noordelijke hemisfeer, dat grofweg gelijk loopt met de astronomische zomer, stellen we daardoor jaarlijks een afname van het pakijs rond de Noordpool vast gedurende de zomermaanden. Schrikbarend, maar nog net niet problematisch. Maar nu honderdduizenden onnozelaars deze zomer een emmer ijswater hebben verspild, dreigen we de draagkracht van het pakijs te overschrijden”, waarschuwt Mortensen. “Meer zelfs: omdat elke onnozelaar drie andere idioten blijft nomineren stijgt de curve exponentieel. Computermodellen die de huidige trend extrapoleren leren ons dat de Noordpool op die manier al tegen 2015 ijsvrij kunnen zijn.”

Het IPCC roept de mensheid dan ook “met de hoogste urgentie” op om de Ice Bucket Challenge te staken. “Verzin iets nieuws”, stelt Mortensen voor. “Niet alleen voor het klimaat. Ook een beetje uit zelfrespect. Niemand zit nog te wachten op een zeiknatte nonkel Fons die tante Rita, nonkel Jef en kleine Pjotr nomineert.”

 

8 reacties op "Noordpool binnenkort ijsvrij door Ice Bucket?"

  1. The ice Bucket challenge is feitelijk illegaal want het is een nieuwe vorm van een kettingbrief en piramide spel tegelijkertijd;
    typisch aan dergelijke dingen is ook dat ze zich vermommen in de vorm van liefdadigheids doellen, ALS die er al een eurocent van te zien krijgen is dus illegaal verkregen geld en kunnen ze daarop beboet worden en natuurlijk het in beslag laten nemen van al het illegaal gestorte geld + boete zal deze organisatie in slechte papieren brengen.

    Beantwoorden.
    1. Ik durf er niet aan denken, ALS-verenigingen waarvan alle bezittingen door gerechtelijke procedures aangeslagen worden. Beeld het je maar eens in, zo’n Stephen Hawking zonder zijn elektroroller of spraaksimulator. Dan kan hij zwarte gaten enkel nog maar bewijzen door zelf in eentje te verdwijnen. Bedankt, Ice Bucket Challengers!

      Beantwoorden.

Laat een reactie achter