Schepenen voor Vlaamse Zaken pleiten voor volkseigen Sinterklaas

BRASSCHAAT/WIJNEGEM – In een open brief pleiten enkele schepenen van Vlaamse Zaken voor een volkseigen versie van Sinterklaas. Ze willen dat de Goedheilige man zijn jaarlijkse snoep- en speelgoedronde voor bekeken houdt ten voordele van Vlaming Pater Damiaan.

De N-VA-schepenen zien in Sint-Damiaan een werkbaar, volkseigen alternatief voor de huidige Sint. 'Ook hij heeft een boek, en een herkenbare outfit.'
De N-VA-schepenen zien in Sint-Damiaan een werkbaar, volkseigen alternatief voor de huidige Sint.

“De Sint doet niets anders dan grote sier maken op de kap van de Vlaamse middenklasse”, zo klinkt het in het manifest. Ivo Wynants, schepen voor Vlaamse Zaken in Wijnegem, legt uit: “Sinterklaas heeft in Vlaanderen niets te zoeken. Zijn echte naam is Nikolaas van Myra, en hij komt uit Turkije. Wij wilden alleen maar even stilstaan bij het feit dat de maatschappij stilzwijgend afspreekt om uitgerekend die man bij de jongste generatie te promoten als de brenger van allerlei leuks en lekkers. Terwijl iedereen weet dat het de ouders zijn die daarvoor opdraaien.” Dan kan al die positieve aandacht evengoed naar een rasechte Vlaamse heilige gaan, vinden de N-VA-schepenen, zoals Sint-Gummarus of Sint-Bonifatius.

“Let wel, we moeten het kind niet met het badwater weggooien. De sinterklaastraditie bevat waardevolle pedagogische elementen”, nuanceert Adinda Van Gerven, schepen voor Vlaamse Zaken in Brasschaat. “De stichtende waarde van de neger in een dienende rol is voor ons groot genoeg om bijvoorbeeld de figuur van Zwarte Piet te behouden. En daarnaast onderschrijven wij volledig het verhaal van rechten en plichten dat tot uiting komt in het Sinterklaasliedje: ‘Wie zoet is, krijgt lekkers, wie stout is de roe.’ “Alleen ondergraaft de huidige Sint zijn eigen voor-wat-hoort-wat-discours zelf door ieder jaar te benadrukken dat er geen stoute kinderen zijn… Dat soort laksheid krijg je natuurlijk als je het overlaat aan een buitenlander. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: wat we zelf doen, doen we beter.”

Afrikaanse seizoenswerkers

Opvallende afwezige bij de ondertekenaars is Karim Van Overmeire, de omstreden ex-Vlaams Belanger die binnenkort schepen voor Vlaamse Zaken wordt in Aalst. “In de Denderstreek vieren we dan ook Sint-Maarten”, legt Van Overmeire uit. “Maar au fond ben ik het natuurlijk eens met mijn collega’s. Sint-Maarten is ook een buitenlander. Bovendien brengt ook hij in zijn kielzog elk jaar tientallen Afrikaanse seizoenswerkers mee. En zo hebben we er al genoeg in Aalst.”

Voor de N-VA-schepenen is het alvast duidelijk dat Pater Damiaan de nieuwe Vlaamse kindervriend moet worden. “Sint-Damiaan, of Sinterdaan zo u wil, is een logische keuze”, vindt Van Gerven. “Hij is onlangs nog tot grootste Belg verkozen, dus hij heeft een groot maatschappelijk draagvlak. Bovendien heeft hij buiten het occasionele mirakel als nieuwe heilige nog niet echt iets om handen. Ja, hij is patroonheilige voor melaatsen en aidslijders, maar melaatsen zijn er zo goed als niet meer en ook het aids-probleem geraakt stilaan onder controle. Ondanks al die homo’s.”

Pofbroek

Daarnaast bevat zijn verhaal voldoende opportuniteiten om enkele mooie sinterklaastradities te behouden, vindt Van Gerven. “Een Hawaiaan met een pofbroek kan perfect doorgaan voor Zwarte Piet, en het uitgeteerde lichaam van de leproos glijdt zelfs veel makkelijker door de schouw.” Ook de chocoladebedeling komt niet op de helling te staan. “Maar bij Sint-Damiaan hoef je je schoen niet te laten staan”, likkebaardt Wynants. “Integendeel,hij laat zélf een schoen staan, en laat er een chocoladen voet in achter.”

Sinterklaas wenst voorlopig niet te reageren op de brief. Volgens zijn woordvoerder, Piet Swarte, heeft de kindervriend het momenteel te druk met de voorbereidingen van zijn jaarlijkse ronde. Uit protest zal hij dit jaar evenwel de gemeenten Brasschaat en Wijnegem overslaan. “Verbolgen kinderen en hun ouders moeten zich maar wenden tot de lokale schepen van Vlaamse Zaken”, aldus nog Swarte.

Eén reactie op "Schepenen voor Vlaamse Zaken pleiten voor volkseigen Sinterklaas"

Laat een reactie achter