Verdwaalde Spotify-gebruiker breekt nek door in verkeerde maat te headbangen op nieuwe Tool

MENEN – Dit weekend bracht de Amerikaanse post-metalformatie Tool na dertien jaar radiostilte het lang geanticipeerde album Fear Inoculum uit. De plaat werd een rock-liefhebber uit Menen ei zo na fataal.

Brossard headbangde zich een dwarslaesie op het nummer 7Empest van Tool.

Jos Brossard (46), sinds 2017 betalend lid van Spotify, verzeilde dit weekend per ongeluk in de nieuwe Tool-plaat nadat het algoritme van de online muziekstreamer hem Fear Inoculum suggereerde in zijn ‘aanbevolen voor jou’-lijst.

“Ik luister wel eens naar Slayer, Rage Against The Machine, AC/DC en Metallica”, verklaart de 46-jarige rocker. “Die werden hier wel eens gedraaid in het jeugdhuis. Maar van Tool had ik nog nooit gehoord. Nu, Spotify heeft me in het verleden ook andere leuke rock-bands aangeraden, dus ik besloot de plaat een kans te geven.”

In eerste instantie was Brossard zich van geen kwaad bewust. “De plaat begon nogal rustig voor een metal-album. Ik dacht nog: ‘Is dat hier een eucharistieviering of wat?’ Maar al snel kwam een vertrouwde vierkwartsbeat aanrollen op de drums en begon ik een beetje mee te tappen met mijn voet.”

“Ik had toen nochtans al kunnen weten dat het verder op de plaat ergens mis zou gaan, met die onnozele tamtams (tabla’s, nvdr.)”, zegt Brossard nu met de benefit of hindsight. “Maar tegen het stevige einde van de titeltrack stond ik toch al serieus te headbangen in mijn living.”

De dertiger brak zijn nek op verschillende plaatsen door in het hem vertrouwde vierkwartsritme te headbangen op het nummer 7Empest, waarin de band vrij snel schakelt tussen een 5/4, 11/8 en 7/8-beat.

Een ongeluk dat volgens musicologe Jana Tytgat (UGent) nog staat te gebeuren. “Tool is muziek voor gevorderden, die niet zomaar weggelegd is voor de leek, voornamelijk door de onconventionele ritmes. Vergelijk het met Dave Brubecks ‘Take Five’. Toen dat nummer onverwachts de hitlijsten bestormde zijn er ook enkele doden gevallen onder argeloze Glen Miller-fans.”

Dwarslaesie

Toen Tools laatste album 10 000 Days dertien jaar geleden uitkwam bestonden er nog geen streamingdiensten. “Muziekliefhebbers moesten dus specifiek naar de band op zoek gaan, door een fysiek exemplaar te kopen of het album illegaal te downloaden”, aldus Tytgat. “In ieder geval, die mensen wisten waar ze mee bezig waren. Tegenwoordig zit iedereen op Spotify en kan het dus zomaar gebeuren dat een onervaren metalhead zich een dwarslaesie headbangt door meteen aan Tool te worden blootgesteld.”

Brossard heeft in ieder geval zijn lesje geleerd. “Ik ga me voortaan veilig bij Blink 182 houden”, besluit de werkonbekwame man vanop zijn ziekbed.

4 reacties op "Verdwaalde Spotify-gebruiker breekt nek door in verkeerde maat te headbangen op nieuwe Tool"

  1. De Accordeon, De Smurf en Ik. (Pierre Kartner.) In het midden van de song komt er een Smurf in feite de song redelijk flink proberen omver te werpen.

    “Rozemarijn wou geen muurbloempje zijn” , en daarom ging zij naar de Stad. Ze kocht mooie kleren van witte satijn, die zaten erg krap om d’r gat. Enzo

    In 1973 was dat redelijk gewaagd. “Den Uyl is in den olie”. ook. Den Uyl voorspelde met een flink bezorgde kop dat er tegen het jaar 2000 geen olie meer zou zijn. Daardoor werd dat spul plots 4 keer duurder.

    Plots was de benzine duurder dan het bier. E85 zul je in België niet zien verschijnen. Omdat het niet ZO moeilijk is om de alcohol daar uit te halen.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter