Burgerlijke Ongehoorzaamheid: belletje trek in Mechelen

MECHELEN – Op 9, 10 en 11 mei organiseert de Vlaamse Jeugdraad een weekend van Burgerlijke Ongehoorzaamheid. De Jeugdraad roept burgers op om zoveel mogelijk inbreuken te begaan op GAS-reglementen en foto’s van die misdaadgolf te delen via sociale media.

Bij De Raaskalderij vinden we dat enigszins gevaarlijk. De wet is de wet, en je kunt het er mee eens zijn of niet, een overtreding van het GAS-reglement kan nog altijd tot een GAS-boete leiden. Internetjuristen waarschuwen dan ook dat je met een via sociale media gedeelde foto van je overtreding de plaatselijke autoriteiten alleen maar extra bewijslast in handen geeft.

Daarom is het beter om absurditeit met absurditeit te bestrijden. Je overtreedt de regels niet, maar je past ze zo consequent en tot op de letter nauwkeurig toe, dat je uiteindelijk toch kunt doen wat door het gemeentelijk administratief sanctierecht verboden is. De Raaskalderij toont deze week hoe je vijf vaak voorkomende verboden veilig kunt omzeilen zonder dat je er een GAS-boete voor zou mogen krijgen.

Geen betere manier om het weekend van de Burgerlijke Ongehoorzaamheid af te trappen dan met een oeroud potje kattenkwaad: belletje trek! Helaas is het in tal van gemeentes op straffe van een GAS-boete verboden om ‘aan deuren te bellen of te kloppen met het inzicht de bewoners lastig te vallen, te verontrusten of te plagen’. Vandaag toont Jan-Pieter De Leugheneire hoe je dat toch ongestraft kunt doen.

De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat Mechelen sinds deze opnames (augustus 2013) een aantal absurditeiten uit het GAS-reglement heeft geschrapt, waaronder ook het beoefenen van belletje trek. Maar geen nood: met deze techniek kunt u nog altijd aan de slag in tal van de andere gemeenten waar het verbod wel nog geldt, zoals Dendermonde, Tielt, Hooglede, Roeselare, Izegem, Lede, Erpe-Mere, Gistel, Oudenburg, Jabbeke, Ichtegem, Torhout, Beernem, Oostkamp, Zedelgem, Wetteren, Laarne, Wichelen, Lebbeke, Buggenhout, Lokeren, Kruibeke, Temse, Beveren, Geraarsbergen, Lierde, Assenede, Evergem, Grimbergen, Asse, Merchtem, Opwijk, Wemmel, Dilbeek, Gooik, Galmaarden, Herne, Lennik, Pepingen, Bever; Rode, Overijse, Zaventem, Aarschot, Leuven, Grobbendonk, Herentals, Geel, Laakdal, Meerhout, Berlaar, Nijlen, Lier, Zwijndrecht, Puurs, Herselt, Hulshout, Westerlo etcetera.

[DISCLAIMER] De politie was altijd snel ter plaatse en handelde de interventie correct, professioneel en heel geduldig af. Als ordehandhavers moeten zij ervoor zorgen dat het GAS-reglement wordt nageleefd, ook al staan ze in veel gevallen zelf niet achter de absurde regels. Onthoud: GAS-reglementen worden opgesteld in gemeenteraden, niet op politiecommissariaten. Behandel de politie dus steeds met het respect dat ze verdienen. De politie is uw vriend!

Laat een reactie achter