TomTom schrapt 457 banen

AMSTERDAM – Tegenvallende kwartaalcijfers nopen het Nederlandse bedrijf TomTom tot drastische bezuinigingen. De producent van gps-navigatiesystemen kondigt aan in 2012 minstens 457 banen te zullen schrappen. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht grote hinder door de reorganisatie.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

De Place de l'Etoile moet het binnenkort misschien met een afslag minder stellen.
De Place de l’Etoile moet het binnenkort misschien met een afslag minder stellen.

Iedereen kent ze: chauffeurs die plots op de rem gaan staan omdat ze een afslag gemist hebben. Senioren die wild slingerend voorbijrijden omdat ze met een ouderwetse wegenkaart achter het stuur kruipen. Levensgevaarlijk, maar het ziet er naar uit dat zulke toestanden in de nabije toekomst wel eens schering en inslag zouden kunnen worden. En wel omdat de Nederlandse gps-navigatieproducent TomTom 457 banen schrapt – dat is meer dan 0,2 procent van het wegdek.

“Mensen die hun weg niet vinden, rijden trager en slechter”, waarschuwt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum (VVC). “Als TomTom bij zijn beslissing blijft, dan sluit ik extra files en een toename van het aantal zoekgerelateerde ongevallen niet uit.”

Helling

“Ze hadden hun beslissing beter uitgesteld tot in het voorjaar”, klaagt ook Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). “Nu al die banen in de winter op de helling komen te staan, dreigen we te verglijden in een oncontroleerbare situatie van permanent slipgevaar.”

Veel hangt af van welke banen er zullen verdwijnen in de reorganisatie. Het VVC heeft er al bij TomTom op aangedrongen om de grote verkeersaders ongemoeid te laten. “Stel je voor dat je plots de E40 niet meer kan terugvinden op je gps”, aldus Beeckman. “Hoe moeten al die pendelaars dan nog op hun werk geraken in Brussel? Ik hoef er geen tekening bij te maken dat het verkeer van Jabbeke tot Luik desgevallend ernstige hinder zal ondervinden.”

Eén reactie op "TomTom schrapt 457 banen"

Laat een reactie achter