Beïnvloedde Rusland ook de Russische verkiezingen?

MOSKOU – In Rusland is de Russische president Vladimir Poetin, zoals verwacht, herverkozen. De president begint echter aan zijn vierde ambtstermijn onder een schaduw van aantijgingen en beschuldigingen. Net zoals bij de verkiezing van Donald Trump in de VS, zouden de Russen opnieuw gepoogd hebben het verkiezingsresultaat te beïnvloeden. 

Was president Poetin op de hoogte van Russische pogingen om hem in het zadel te helpen?

Het is niet de eerste keer dat Rusland beschuldigd wordt van inmenging in de Russische politiek. Onder meer door het verspreiden van verkiezingsdrukwerk, het uitzenden van politieke debatten en interviews en berichten op sociale media, zouden vooral Russische media hebben getracht het verkiezingsresultaat te beïnvloeden. Er zouden ook tal van Russische hackers aan het werk zijn geweest. Er zijn bovendien aanwijzingen dat enkele steenrijke Russen fortuinen hebben uitgetrokken om Poetin, de presidentskandidaat voor de partij Verenigd Rusland, aan de macht te houden. Ook vanuit de Russische politiek lijkt er druk te zijn uitgeoefend om de voorkeur van de Russische bevolking te sturen. Het Kremlin ontkent formeel alle aantijgingen.

Personen uit Poetin’s eigen entourage zouden echter al in 2016 zijn begonnen met een campagne om de Russische verkiezingen te beïnvloeden. De bedoeling zou zijn geweest om huidig president Poetin aan de overwinning te helpen. Dat dit nu ook duidelijk is gelukt, doet bij internationale waarnemers de wenkbrauwen fronsen. De hamvraag is echter of de president ook persoonlijk op de hoogte was van deze Russische pogingen om hem in het zadel te houden, of deze mogelijk zelf heeft helpen orchestreren. Indien dat zo was, wordt het echter zeer moeilijk om dat te bewijzen. Toch dringen onder meer de Britten en de Amerikanen aan op een onafhankelijk onderzoek naar de Russische inmenging.

Hoewel Poetin elke inmenging van overheidswege staalhard ontkent, zegt hij te zullen onderzoeken waarom zoveel Russen zijn gaan stemmen. Mogelijk heeft een groot deel van de gewone bevolking het verkiezingsresultaat trachten te beïnvloeden door te gaan stemmen. ‘Mocht dat zo blijken te zijn,’ besluit de president, ‘dan valt dat in de toekomst hopelijk te vermijden.’

 

10 reacties op "Beïnvloedde Rusland ook de Russische verkiezingen?"

 1. Cambridge Analytica biedt zijn diensten aan bedrijven en politieke partijen aan die publieksgedrag willen wijzigen, waarbij het grote hoeveelheden data combineert met psychologie om mensen te identificeren waarop organisaties zich kunnen richten met marketing materiaal. Het bedrijf verzamelt data uit een groot scala bronnen inclusief social media, en Facebook.
  Klokkenluider Christopher Wylie omschrijft het als een propagandamachine – ‘mindfuck’ (psychologische oorlogsvoering).
  Aldus bemachtigde en verwerkte Global Science Research (GSR) Facebook data in een commerciële deal met Strategic Communication Laboratories (SCL) dat zich specialiseert in gedragsonderzoek en strategische communicatie. SCL verricht datamijnen en analyse op zijn publiek en richt zich op specifieke doelgroepen om het gedrag aan te passen in overeenstemming met de wensen van de cliënt. SCL omschrijft zich als een mondiaal verkiezingsmanagement agent.
  50 miljoen profielen van Facebook zijn gebruikt om data in een systeem te gebruiken ter beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen.
  Een open deur. Want Facebook zelf is begonnen met het zodanig inventariseren en commercieel stroomlijnen van de schapen. Door je likes word je al gebruikt om een algoritme te maken. Zo voorspelbaar ben je op je politieke voorkeur, commercialiseren.

  Beantwoorden.
 2. We moeten niet naïef zijn: Binnen een half jaar zijn het hier gemeenteraadsverkiezingen en de Russen zijn al maanden bezig om die te beïnvloeden. Daarom mijn oproep: Laat uw Feesboek toe, daar is toch geen kloten op te zien want die worden samen met blote borsten gecensureerd. Laat u niet in de luren leggen door Russische trollen met verdachte namen als Maitreya, Pjotr of Mendeljew. En klik nooit op een link zoals deze want voor ge het weet hebt ge virussen en andere russen in huis. En nu allemaal naar de kelder en geloof enkel nog de tweets van Jan Jambon die voor uw veiligheid zal zorgen. Tot na de verkiezingen.

  Beantwoorden.
  1. Gevaarlijke analyse, in Nederland zijn er nu wel gemeenteraadsverkiezingen net na de Russische voorverkiezingen. Geef ze geen gelijk, en geen likes. De trollen zijn nu actief. De slijmballen op Facebook zijn heel makkelijk te traceren op hun seksuele voorkeur. Daar wordt snel politiek misbruik van gemaakt.

   Beantwoorden.
   1. Pech Mendeljew, Strontium bestaat al. En Moscovium ook. Jambonium nog niet. En Theonium ook nog niet. Hebt ge nog plaats voor iets radio- en twitteractief dat redelijk giftig is?

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter