Crisis slaat genadeloos toe bij 007

LONDEN – Forse besparingen in het Defensiebudget van Groot-Brittannië nopen de Britse geheime dienst MI6 tot het herzien van enkele van de duurdere uitgaveposten. Geheim agent James Bond (007) heeft al te kennen gegeven zijn steentje te willen bijdragen door tijdens buitenlandse missies niet langer vodka-Martini maar het goedkopere Heineken te bestellen.

Voortaan drinkt James Bond Heineken in plaats van een mondaine Vodka-Martini.
Voortaan drinkt James Bond Heineken in plaats van een mondaine Vodka-Martini.

James Bond, Groot-Brittanniës beroemdste geheim agent, keek niet op een Brits pondje meer of minder. Hij was een graag geziene gast op societyfeestjes en heeft de afgelopen decennia dan ook een dure smaak ontwikkeld. Door de besparingsronde bij Defensie moet hij dat 24-karaats gouden leventje nu vaarwel zeggen en noodgedwongen zijn toevlucht zoeken tot meer plebejische producten. Zo zal hij voortaan smokings van confectieketens als H&M dragen en wordt de Moët & Chandon in het Ritz vervangen door Gran Baron in Novotel.

Double o’ sevens meest opmerkelijke toegeving is dat hij afstand neemt van de vodka-Martini ten voordele van het veel goedkopere, Nederlandse bocht Heineken. Maar aangezien het sowieso al moeilijk is een mooie schuimkraag te verkrijgen op een Heineken, zal Bond zijn pintjes wel met de gebruikelijke formule “Shaken, not stirred” blijven bestellen.

“Je kunt de bevolking niet vragen om in te leveren terwijl je ambtenarenapparaat zijn luizenleventje vrolijk verder zet met belastinggeld”, beseft M (schuilnaam, nvdr.), de baas van 007. “Daarom hebben we de hele omkadering van James’ missies aan een grondige evaluatie onderworpen. Sowieso verbieden we hem ten strengste om nog handen vol belastinggeld te verspelen in westerse valuta met hoge wisselkoersen, zoals de Britse pond of de Amerikaanse dollar. Als hij voor astronomische bedragen wil blijven spelen, dan zal hij gewoon moeten leren pokeren met Ethiopische Birs of Zimbabwaanse dollars. Verder verzoeken we met aandrang dat hij Britse staatsvijanden niet langer in de wereld van de internationale haute finance gaat zoeken. In het Midden-Oosten en in Afrika zijn er genoeg kleine garnalen die ons ook een loer willen draaien. Je kunt drie maanden in een hotel in Tunis verblijven voor de prijs van drie nachten in Montecarlo. Ik bedoel maar.”

Skoda Octavia

Ook in de technische omkadering van buitenlandse missies wordt gesnoeid. Volgens Q (schuilnaam, nvdr.), een medewerker op de technische dienst van MI6, zal James Bond smeders van snode complotten in de toekomst niet langer achtervolgen in een Aston Martin maar in een Skoda Octavia. De raketten, traditioneel achter de koplampen gemonteerd, zullen gewoon op een bagagedrager bevestigd worden en van Moldavische makelij zijn. Tot nog toe kocht men daarvoor meer betrouwbare Amerikaanse sidewinders. Het overlevingspakket dat zich in de hiel van zijn schoenen bevindt, bestaat binnenkort uit een blikje River Cola en twee Olé’s uit de Aldi in plaats van Leo’s. “Uit de openbare aanbesteding van die schoenen kwam Brantano overigens als goedkoopste uit de bus”, besluit Q.

Laat een reactie achter