Wat staat er in de encycliek van Franciscus?

Foto: Casa Rosada, CC By-AS 3.0
Foto: Casa Rosada, CC By-AS 3.0

VATICAANSTAD – Vandaag publiceert paus Franciscus zijn langverwachte encycliek ‘Laudato Si’. In het document van 192 pagina’s roept de kerkvorst gelovigen op om zorg te dragen voor de natuur. De encycliek staat boordevol tips om er een meer ecologische levensstijl op na te houden. We zetten de belangrijkste suggesties even op een rij: 

 • Hosties worden voortaan uitgeknipt uit papier dat het milieuvriendelijke FSC-label (Forest Stewardship Council) draagt.
 • Priesters wordt met aandrang verzocht enkel biologische miswijn te schenken.
 • Kinderen misbruiken mag voortaan alleen met volledig biologisch afbreekbare condooms.
 • Het inefficiënte dogma van de drie-eenheid wordt gewijzigd. De vader, de zoon en de heilige geest smelten samen tot één godheid. Dat zou gebeden drie keer efficiënter moeten maken.
 • Het algemene beeld van die godheid wordt bijgesteld van een strenge, maar liefhebbende vader naar een papa die niet kwaad, maar wel teleurgesteld is.
 • Om het detergent- en wasmiddelengebruik met 400 procent terug te dringen roept de paus op om alles vanaf nu zoveel mogelijk onbevlekt te doen.
 • De Kerk blijft tegen echtscheiding, aangezien twee eenoudergezinnen meer verbruiken dan het klassieke gezin.
 • Het offergeld wordt vanaf nu gescheiden opgehaald: er komt een apart vakje voor papieren geld, voor koperen geld, en voor knopen.
 • Het sacrament van de ziekenzalving wordt voortaan enkel nog uitgevoerd met natuurlijke balsem op basis van Aloë Vera.
 • Overledenen mogen niet meer begraven of gecremeerd worden. Het is ecologischer om hen in openbare knekelvelden bloot te stellen aan de elementen en het natuurlijke rottingsproces zijn gang te laten gaan.
 • Gesloten kloostergemeenschappen moeten zich nog beter isoleren.
 • De tien geboden worden uitgebreid tot twaalf geboden. De nieuwe geboden zijn:
  11. Eet alleen op zondag vlees en anders sla.
  12. Rij niet met diesel, koop een Tesla.
 • De inspanningen om moslims, hindoe’s, boeddhisten, atheïsten en andere dwalende schapen terug tot de kudde te roepen worden opgevoerd. De katholieke kerk verbindt zich ertoe zoveel mogelijk zielen te rehabiliteren tegen het einde van de eeuw, wanneer de mensheid hoe dan ook de apocalyps over zich zal hebben afgeroepen.

3 reacties op "Wat staat er in de encycliek van Franciscus?"

 1. Bij de sossen hebben we nooit goed gescoord, daar investeren we dus niet langer in.
  Verder zal wel niemand problemen hebben met volgende aanpassing in het Onze Vader.
  => vervang: “en leid ons niet in bekoring”
  => door: “en bleit nu niet voor verloning”
  Amen.

  Beantwoorden.
 2. Dat van die knekelvelden vind ik wel wat hebben. Veel mensen vragen zich na een tijdje af ‘hoe de overledene er nu uit zou zien?’ Zo’n knekelveld is superleuk. Je kunt het dan zelf allemaal gaan bekijken.

  Ach vroeger speelden we daarmee. Mijn oom was dokter en had er eentje liggen. In het berghok tussen de conserven. Zelf had hij daar – gelukkig- geen enkele interesse voor. Vroeger gaven ze dat mee aan beginnende dokters om hun bang te maken. Als je patiënt er zo begint uit te zien valt er geen rotte frank meer aan te verdienen.

  Het was wellicht de laatste knekel die ik ooit vastgehad heb. Niet dat ik het mis. Maar ik denk dat er tegenwoordig moeilijk op een legale manier aan te geraken is. Je zou in het midden van de nacht je er eentje kunnen gaan opgraven. De kans dat ze je daarbij pakken is quasi nihil. Je moffelt het gat terug dicht en NOOIT gaan ze daarachter komen. Als je de kop niet laat rondslingeren tenminste.

  Pak je rijdt met een doodskop naast je liggen zo’n alcoholfuik binnen? Als ze beginnen te zeuren zeg je : “You have the right to remain silent. (terwijl kijk je naar de dode kop en dan weer naar de flik), everything you say will be used against you.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter