Defecte Jan Becaus brengt VRT-nieuwsdienst in verlegenheid

BRUSSEL – De VRT-nieuwsdienst zit met een vervelend probleem.  Vorige vrijdag, na de opnames van het laatavondjournaal, vergat een technicus de autocue van nieuwslezer Jan Becaus uit te schakelen.  De fout werd pas de volgende middag, vlak voor de opnames van het journaal om 13.00 uur ontdekt. Daardoor loopt Jan Becaus nu meer dan 12 uur voor op de actualiteit.

De nieuwe Jan Becaus werd pas drie maanden geleden door de VRT aangekocht.
De nieuwe Jan Becaus werd pas drie maanden geleden door de VRT aangekocht. Foto: deredactie.be

“Een heel gênante situatie”, vertelt Liesbet Vrieleman, algemeen hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst.  “De openbare omroep heeft de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in digitalisering en nieuw materiaal voor de nieuwsdienst, en dat heeft aanvankelijk heel wat technische moeilijkheden met zich meegebracht.  Die problemen waren eindelijk van de baan, en net nu gebeurt dit.  Met onze nieuwe Jan Becaus nog wel.”  De nieuwe Jan Becaus werd pas drie maanden geleden door de VRT aangekocht om het vorige model, dat na jaren intensief gebruik steeds minder performant werd, te vervangen.  Dat oude exemplaar werd bovendien aan de Britse omroep BBC verkocht, die het zal gebruiken om delen van hun Jeremy Paxman te herstellen. Daardoor zit de VRT momenteel zonder correct functionerende Jan Becaus.

Synchroon

“Het zal niet eenvoudig worden om dit probleem op te lossen”, legt Vrieleman verder uit.  “Onze nieuwe Jan Becaus is in technologisch opzicht veel complexer dan de oude, waardoor we hem niet zo maar voor 12 uur kunnen uitschakelen.  Het is niet zeker of we hem dan opnieuw opgestart zullen krijgen.” Een VRT-team van Jan Becausexperts onderzoekt momenteel de situatie, maar het is best mogelijk dat uiteindelijk voor een andere oplossing gekozen wordt:  “We overwegen ook om onze andere nieuwslezers op een iets hogere snelheid in te stellen, zodat ze na een periode van enkele weken weer synchroon met Jan Becaus gaan lopen.  De kijker zal daar weinig van merken, al zullen de journaals iets korter zijn”, aldus nog Vrieleman.

Eén reactie op "Defecte Jan Becaus brengt VRT-nieuwsdienst in verlegenheid"

Laat een reactie achter