Syrische oppositie en regime samen aan tafel

MONTREUX – Na de bilaterale gesprekken tussen VN-gezant Lakhdar Brahimi en het Syrische regime enerzijds, en Brahimi en de Syrische oppositie anderzijds, zitten de onderhandelaars vandaag voor het eerst samen rond de onderhandelingstafel.

De tafel bevindt zich in het Montreux Palace. (Foto: Odrade123, Wikimedia Commons)
De tafel bevindt zich in het Montreux Palace. (Foto: Odrade123, Wikimedia Commons)

Het betreft een zwaar eikenhouten meubel uit begin negentiende eeuw, ellipsvormig en getooid met sober decoratief houtsnijwerk aan de buitenzijden van de poten. Brahimi is gezeten aan de kopse zijde van de tafel, het regime zit aan de linkerkant van de gezant, en daartegenover, aan Brahimi’s rechterzijde, zitten de vertegenwoordigers van de oppositie.

Vóór de deelnemende facties bevindt zich een wit naamplaatje met daarop de naam van hun vertegenwoordiging in zwarte hoofdletters van het lettertype ‘Arial’.

De tafel is niet gedekt met een katoenen tafellaken op een plastic onderlegger, waardoor de deelnemers moeten opletten dat ze niet morsen met hun drankje. In het midden staat een grote koffiekan, suikertjes, enkele kopjes en koffieroom van het merk Milsa. In een rieten mandje bevinden zich twintig individueel verpakte blokjes Toblerone. Maar voor iedere individuele deelnemer bevindt zich ook een PET-flesje met water. De inhoud daarvan bedraagt 50 centiliter.

Over het vredesverdrag dat een einde moet maken aan het bloedige conflict in Syrië – het eigenlijke doel van de onderhandelingen – valt verder niets te melden.

Laat een reactie achter