N-VA wil klimaat regionaliseren

BRUSSEL – Het is al een hele tijd veel te koud voor de tijd van het jaar. Dat is ook N-VA niet ontgaan. De partij liet verstaan dat het bij een volgende staatshervorming de bevoegdheid over het weer naar Vlaanderen wil overhevelen.

Ben Weyts (N-VA) : "Dat is hier nu toch geen Vlaamse lente meer" (Foto: Paul Van Welden CC BY-SA 3.0)
Ben Weyts (N-VA) : “Dat is hier nu toch geen Vlaamse lente meer” (Foto: Paul Van Welden CC BY-SA 3.0)

Normaal gezien hebben we vlak na Pasen al enkele mooie lentedagen gehad. Dit jaar is de temperatuur echter nog nauwelijks boven het vriespunt uitgekomen. Net als iedere man in de straat is N-VA dat meer dan beu. De partij wil vanaf 2014 dan ook volledige autonomie over het weer. “Dit is toch geen Vlaamse lente meer!”, foetert Ben Weyts (N-VA). “De traditie wil dat het hier nu een tien à vijftien graden is, toegegeven, met af en toe een fikse regenbui. Wij zouden graag vasthouden aan die traditie. Dat ze daar in het zuiden van ons (maakt quotegebaren) ‘land’ graag sneeuw en kou hebben voor hun skigebieden kan wel goed zijn, maar daar moeten wij hier in Vlaanderen toch niet voor opdraaien zeker?!”

Inheems weer

Ook Vlaams Belang springt op de kar, en pleit voor uitsluitend inheems weer. “Al dat koude weer komt uit vreemde landen aanwaaien”, legt Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter uit. “Op dit moment worden wij overspoeld door Oost-Europees weer. Hogere energiefacturen, meer herstelkosten doordat alles kapotvriest, zo mogelijk nóg meer vertragingen bij het spoor, extra opvang van daklozen, … Moet ik nog doorgaan? Wij kunnen ons dat simpelweg allemaal niet meer permitteren. Als het weer zich niet aan de gewoontes van ons gematigd zeeklimaat wil aanpassen, zouden wij het gewoon terug naar de permafrost van de Russische taïga willen sturen.”

‘Harder trappen op je bakfiets’

De voorstellen van N-VA en Vlaams Belang kunnen op weinig begrip of steun uit linkse hoek rekenen. “Wij verwelkomen eender welk weer”, protesteert Groen-activiste Hadewych Ockselvaght. “Ook als dat weer wat kouder is dan we hier gewend zijn. Gewoon een paar geitenwollen sokken aandoen, extra lichaamsbeharing laten groeien, of harder trappen op je bakfiets en die kou is zo verdwenen!” Ook SP.A ziet geen reden om buitenlandse meteorologische invloeden te weren. “Het salon van waaruit wij ons socialisme bedrijven, beschikt over een uitstekende airconditioning”, geeft voorzitter Bruno Tobback fijntjes mee. “Voor ons is de afkomst van het weer dus absoluut irrelevant.”

8 reacties op "N-VA wil klimaat regionaliseren"

    1. Beste david, dat is nogal moeilijk omdat ze bij groen niet van die debielen hebben die om de haverklap met van die achterlijke voorstellen afkomen. Nva heeft daar een patent op en heeft al gedreigd met juridische stappen als ook mandatarissen van andere partijen met achterlijke voorstellen op de proppen komen.

      Beantwoorden.
  1. Euh… 1 april ligt toch al een tijdje achter de rug, me dunkt. Wanneer gaan die klojo’s nu eens ophouden met hun kinderachtige “vernieuwing”. De Nazaten Van Adolf kunnen mss binnenkort ook nog beslissen dat alle Franse literatuur moet verbrand worden? L’histoire se répète (sorry : moest zijn : “de geschiedenis herhaalt zich”, sorry sorry sorry!!)

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter