Vlaams parlement start offshore-activiteiten in India

De nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement, Prasjenjit Chatterjee

Van onze buitenlandredacteur Pol De Mol

BANGALORE/RIEMST – Aan het begin van het nieuwe schooljaar sijpelen de volksvertegenwoordigers traditioneel ook de Wetstraat weer binnen. Niet zo in het Vlaams Parlement, dat het nieuwe politieke jaar inzet met een ware revolutie.

U zal het amper merken, maar vanaf nu zal het Vlaams parlement haar activiteiten verder zetten vanuit de Indiase stad Bangalore. Nadat eerder al grote bedrijven hun callcenters en helpdesken hebben geoutsourcet en geoffshored gaat nu ook het Vlaams parlement werken vanuit het subcontinent.

Parlementsvoorzitter Frans Sleurmans: “De hommeles van de afgelopen maanden – cumuls, Samusocial, Trump – hebben ertoe geleid dat mensen minder willen betalen voor democratie. Daarom moesten we drastische maatregelen nemen. Al onze volksvertegenwoordigers zijn in opzeg en vanaf nu werken we alleen nog maar met Indiase medewerkers.”

Volgens Sleurmans zal de burger amper het verschil merken. “Ze spreken en schrijven beter Nederlands dan U en ik. Zelfs in het plaatselijke dialect”. Onze redacteur nam de proef op de som en contacteerde Sleurmans’ opvolger Prasjenjit Chatterjee, maar die weigerde elke commentaar: “Laat mich met frèè. Doa hebste gein affaire mèt”. Ook sociale media lukt de mondige verkozenen des volks perfect. Zelfs vanuit de grootste stad: “Ei gast, denkt ge dat de Ganges door aw gat loopt?” klinkt het op twitter.

Uplace

De nieuwbakken volkstribunen zullen uiteraard wel de regels en wetten van hier moeten aanvaarden. “Het cumulverbod trekken we door: maximum één kommetje rijst per dag.” Het wekelijkse vragenuurtje met de regering kan ook gewoon doorgaan, zij het via een skypeverbinding met het Martelaarsplein.

Toch is niet iedereen opgezet met de volksverhuis naar India. VRT-journaliste Rita De Spin van op een ezel in de Khyberpas: “Ik moet vanaf nu altijd op en af naar Bangalore voor de zitting op woensdag. vrtnws soupeert al haar budget op aan Rudi Vranckx waardoor ik niet eens een fatsoenlijke vlucht kan nemen. En donderdag moet ik fris en monter terug in Brussel zijn voor de vergadering in het federale parlement”.

Maar de beslissing is onomkeerbaar: het eerste actualiteitsdebat van het parlementaire jaar zal niet meer in de Wetstraat worden gehouden. Ondertussen loopt een jong parlementslid zich warm en bestudeert de debatfiche voor het eerste heikele dossier: “Your place. Is niiiice place … Uuuuuuplace, right?” vraagt hij zich af.

Laat een reactie achter