Betoging tegen geweld draait uit op geweld

BRUSSEL – Een betoging tegen geweld en voor vrede trok gisteren een spoor van vernieling door de hoofdstad. Een honderdtal vreedzame oproerkraaiers vernielden bushokjes, auto’s en ramen tijdens hun stille optocht tegen een congres van APF (Alliance for Peace and Freedom). 

Er was een grote politiemacht nodig om de vreedzame betogers in toom te houden.
Er was een grote politiemacht nodig om de vreedzame betogers in toom te houden. (Foto: M0tty, CC BY SA 3.0)

APF bestaat volgens de betogers uit organisaties die nostalgisch terugkijken naar het fascisme en het nazisme, zoals Gouden Dageraad uit Griekenland, het Italiaanse Forza Nuova, Democracia Nacional uit Spanje, de Duitse NPD en Nation uit België. “Wij spuwen daarop!”, schuimbekt een van de manifestanten in alle sereniteit.

“Wij protesteren tegen organisaties die openlijk geweld gebruiken en angst zaaien om hun doel te bereiken”, klinkt het elders, bij een groepje dat een auto van een roltrap probeert te duwen. “We mogen niet tolereren dat zij hier, vlakbij de Europese instellingen bijeenkomen en hun nefaste ideologie kunnen verspreiden. Het enige antwoord daarop is geweldloos verzet”, aldus een gemaskerde betoger, terwijl hij een kassei aan het loswrikken is om naar een groepje mensen te slingeren.

“Ik maak me zorgen omdat ik overal in onze maatschappij tekenen zie van weerkerend fascisme en nieuwe opflakkeringen van geweld. Ik vraag me af welke boodschap we aan onze kinderen geven, als we dat zomaar toelaten”, vat een jonge moeder treffend samen, terwijl ze met haar drie kinderen chargeert richting het politiecordon.

“Ik ben van een generatie voor wie alles mogelijk leek, maar nu zie ik dat er weer veel intoleranter en repressiever wordt opgetreden op een heel aantal vlakken”, briest een verdwaalde mei 68’er die een molotov-cocktail aan het prepareren is. “Wij kunnen die intolerantie niet meer toelaten. Desnoods kloppen we er op!”

“Maar vreedzaam, he”, besluit de man terwijl hij zijn geïmproviseerde wapen naar een oproerwagen duvelt.

Eén reactie op "Betoging tegen geweld draait uit op geweld"

  1. Ik weet niet waar het over gaat, maar het zal wel racisme zijn. Ik doe mee.

    We hebben meer immigranten nodig om de economie weer op peil te krijgen. We moeten een voorbeeld nemen aan Zuid-Afrika met zo’n vijf procent blanken.

    We hebben hier nog steeds niet de juiste balans bereikt.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter