Waals voetbal profiteert van laatste transferdag

LUIK – Vannacht is de transfermarkt afgesloten. Het Waalse Gewest en de Franstalige Gemeenschap hebben op de valreep nog een flink pak extra federale middelen kunnen overschrijven, onder andere naar de rekening van Standard de Liège.

Een voetbalploeg als Standard zorgt voor honderden jobs en vertier voor tienduizenden werkzoekenden.  (Foto: PinouD, GNU)
Een voetbalploeg als Standard zorgt voor honderden jobs en vertier voor tienduizenden werkzoekenden. (Foto: PinouD, GNU)

Roland Duchatelet, de voorzitter van Standard, ziet het nieuwe seizoen dan ook met vertrouwen tegemoet. “Ik juich die financiële transfer toe. Die kadert in een Marshallplan om Standard een honderdtal extra spelers te laten kopen. Gewoon, om op de bank te blijven zitten. Die spelers kunnen alvast niet meer geactiveerd worden bij onze concurrenten.”

“Mensen die op de bank zitten financieren is altijd al de backbone van de Waalse economie geweest”, voegt Waals minister-president Rudy Demotte (PS) daaraan toe. “Bovendien anticiperen we met het federale extraatje ook al op een langdurige periode van beperkte of volledige invaliditeit, bijvoorbeeld na een blessure.”

“En wat gezegd van die ploegen die het sowieso al moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden in de Jupiler League, zoals Charleroi”, vraagt Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt zich af. “We moeten een appeltje voor de dorst achter de hand houden, zodat de spelers met brugpensioen kunnen gaan mocht de ploeg in faling gaan. Akkoord, 35 jaar is jong voor brugpensioen, maar voor een voetballer is dat al oud, en bovendien kunnen die niet veel meer dan achter een bal lopen en er wat op stampen.”

Competitievervalsing

Intussen klinkt in Vlaanderen steeds luidere kritiek op de financiële transfers van de afgelopen dagen. “Standard doet net als de Waalse economie aan competitievervalsing met Vlaams geld”, klinkt het bij N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. “Met Standard hebben ze al een ploeg die aardig aanpikt met de Belgische top. En dat twijfelgeval Anderlecht mag ook niet klagen. Hoe moet een hardwerkende, Vlaamse ploeg als Club Brugge op die manier nog eens een competitie winnen?”

“Ach”, argumenteert Demotte, “zo’n investering betaalt zichzelf terug. Fellaini, nu verkocht voor 32 miljoen euro, had zijn eerste profcontract bij Standard. Die jongens keren ooit wel terug, en tegen dan hebben ze zo veel verdiend in het buitenland dat ze niet alleen hun eigen familie kunnen onderhouden maar ook een van de weinige Walen zijn die de sector van luxeproducten in stand kunnen houden. Een kerel als Jonathan Legear bijvoorbeeld, verslijt om de haverklap een luxewagen. Met wat die bij Terek Grozny verdient, kunnen hier vijf garagisten overleven.”

“De Rode Duivels zijn op dit moment samen 273 miljoen euro waard”, besluit Marcourt. “Na het WK in 2014 kunnen we ze wellicht verkopen voor het dubbele, aan een land dat op dit moment verlegen zit om een goed elftal. Frankrijk, of Nederland, bijvoorbeeld. Dat Ben Weyts dan nog eens komt klappen.”

Laat een reactie achter