Vlaanderen scoort slechter op wiskunde

BRUSSEL – Vlaamse scholieren scoren steeds slechter op wiskunde. Dat staat in het PISA-rapport 1022 2012, een driejaarlijkse vergelijkende studie van de prestaties van 15-jarige leerlingen die om de vijf jaar plaatsvindt.

Drie vierde van de Vlaamse scholieren, of ruim 34 procent, scoort beduidend slechter dan 10 jaar geleden. (Foto: Youtube)
Drie vierde van de Vlaamse scholieren, of ruim 34 procent, scoort beduidend slechter dan 10 jaar geleden. (Foto: Youtube)

Van alle Vlaamse scholieren behoort slechts 20 procent, ofwel 7 leerlingen op 100, tot de absolute wereldtop. Een daling met maar liefst 67 procent ten opzichte van het vorige rapport, toen nog ruim 26 procent van de Vlaamse scholieren tot de mondiale elite behoorde.

De katholieke onderwijskoepel luidt de alarmbel. “Vlaanderen is een performante, open kenniseconomie, en het onderwijs moet leerlingen daar terdege op voorbereiden”, vindt Mieke Van Hecke (VSKO). “Een ingenieur die geen eenvoudige zevenhoeksvergelijking kan oplossen of het getal pi niet tot 7 cijfers voor de komma kent, zal nooit een fatsoenlijke brug kunnen bouwen. Daarom pleiten wij voor meer middelen, zodat we de leraars wiskunde een extraatje van 200 euro per maand kunnen uitbetalen. Op jaarbasis is dat toch al gauw 240 000 euro. Een huis, zeg maar. Op die manier kunnen we de grootste wiskundetalenten zeker overtuigen om de privé te ruilen voor de klas.”

Top vijf

Onderwijsminister Pascal Smet nuanceert de resultaten. (SP.A). “De Vlaamse leerling moet met een score van 531 in Europa alleen zijn leeftijdsgenoten uit de dwergstaat Liechtenstein laten voorgaan, die met 375 punten beduidend meer scoren. En Vlaanderen deelt zijn positie met Zwitserland, toch ook een sterk wiskundeland, dat met zijn 536 punten exact even veel scoort. Ik zou me niet al te veel zorgen maken. Met onze negende plaats staan we nog altijd ruim in de top vijf”, besluit Smet.

4 reacties op "Vlaanderen scoort slechter op wiskunde"

  1. Als we de integrale Smet afleiden, blijft ie nog altijd Smet: een v(ic)ie(u)ze cirkel waar je geen enkele vierkantsvergelijking op wil loslaten. Hij speelt liever met pi, ieder zijn ding…

    Beantwoorden.
  2. Wiskunde = Godsdienst, je moet het maar aannemen dat bvb, het getal Pi exacte wiskunde is, een irreëel en transcendent getal, een benadering blijkt van het exacte getal wat tot nog toe niet bestaat en dat is de basis van de wiskunde…haha! we zitten aan ongeveer acht biljoen cijfers na de comma… en nog niet juist, een beetje belachelijk toch?! Heren van de Wiskunde, sta op en verdedig U!

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter