Vlaams parlement debatteert urenlang over invulling term ‘confederalisme’

BRUSSEL – Voor de kiezer is het steeds minder duidelijk wat politici bedoelen als ze de term ‘confederalisme’ in de mond nemen. Een debat in het Vlaams parlement tussen CD&V, Open Vld en N-VA dat urenlang aansleepte zette de puntjes op de i.

Bart Tommelein (Open Vld) probeerde de gemoederen te bedaren. (Foto: Twitter)
Bart Tommelein (Open Vld) probeerde de gemoederen te bedaren. (Foto: Twitter)

Koen Van den Heuvel, de nieuwe fractieleider van de christendemocraten in de Vlaamse regering, opende het parlementaire spervuur. “N-VA schermt gedurig met de erg vage term ‘confederalisme’. De vlag kennen we, maar welke lading dekt ze? Voor ons is het duidelijk: ons confederalisme verschilt niet veel van het gewone federalisme dat we al jaren kennen. Noem het plusfederalisme. Maar wat wil N-VA?  (schamper) Vlaanderen optillen uit het prefederalistische moeras naar een soort van postfederalistisch model waarvoor op dit moment geen draagvlak is bij de publieke opinie? Wel, dat ze daar dan openlijk voor uitkomen!”

“Wat het confederalisme voor ons alvast niet betekent, is het pseudofederalisme van het Vlinderakkoord”, riposteerde N-VA’er Mark Demesmaeker onmiddellijk. “De zesde staatshervorming, door uw partij goedgekeurd, is niets meer dan semifederalisme met een contrafederalistische agenda. Voor ons is confederalisme inderdaad maar een tussenstap op weg naar het volledige superfederalisme. Maar we willen dat superfederalisme, en uiteindelijk het solofederalisme, wel eerst realiseren via verschillende stadia van subfederalisme.”

“Waarde confraters, we willen allemaal meer confederalisme”, probeerde Bart Tommelein (Open Vld) de gemoederen nog te sussen, “maar net dáárom moeten we dringend refederaliseren! Zoniet geraakt alles zodanig gedefederaliseerd dat er straks niets meer te confederaliseren valt!” Dat argument viel echter op koude steen bij de linkse partijen. “Excuseer, maar niet iedereen wil meer confederalisme”, viel SP.A-parlementslid Yamilla Idrissi Tommelein aan. “Onze partij pleit al jaren voor meer interfederalistische solidariteit.” “Alleen het transfederalisme biedt een dam tegen het sluipend gif van het confederalisme ”, beaamde Groen-fractieleidster Elisabeth Meuleman.

Unifederalistisch verraad

“Confederalisme, superfederalisme, postfederalisme… Tomato, tomatoe”, viel Filip Dewinter (Vlaams Belang) de kibbelende meute in de rede. “De meerderheidspartijen mogen beweren wat ze willen, voor Vlaams Belang staat elke vorm van federalisme altijd gelijk aan unifederalistisch verraad. En wij weigeren voor een dergelijk disfederalistisch scenario te tekenen.”

Daarop brak de gehele Vlaams Belang-fractie uit in het minutenlang scanderen van de aloude leus “België barst! Vlaams solofederalisme nu!”, waarop parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) de vergadering liet ontbinden. “Vrienden, we debatteren hier verder over via mail”, liet de parlementsvoorzitter optekenen. “E-federalisme is veel beter voor onze bloeddruk.”

Laat een reactie achter