VDAB installeert rode knop tegen werklozen

BRUSSEL – De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) wil rode knoppen installeren in lokalen waar gesprekken met werklozen plaatsvinden. Zo kunnen bemiddelaars hen met één handige druk op de knop uit de maatschappij verwijderen. 

Als de arbeidsbemiddelaar op de rode knop duwt, klapt er een valluik open onder de werkloze. (Foto: Wlodi, Wikimedia Commons)
Als de arbeidsbemiddelaar op de rode knop duwt, klapt er een valluik open onder de werkloze. (Foto: Wlodi, Wikimedia Commons)

De tool komt er in het kader van de uitbreiding van de maatschappelijke opdracht van de VDAB. Vanaf volgend jaar moet de dienst werklozen ook controleren en sanctioneren. “Als we onregelmatigheden in het dossier vaststellen, als de werkloze een slechtbetaalde, repetitieve job weigert, of zodra een werkloze langer dan twee jaar van een uitkering geniet, kan de arbeidsbemiddelaar de hulp van de rode knop inroepen”, weet VDAB-woordvoerder Shaireen Aftab. “In dat geval klapt er onder de stoel van de werkloze een valluik open waardoor deze in een vergeetput valt, en uiteindelijk sterft aan zijn verwondingen, of aan ontbering.”

Deze kleine investering zou zo maar even het extra begrotingstekort van 882 miljoen euro helemaal kunnen wegwerken, droomt federaal minister van Financiën Johan Vanovertveldt (N-VA).”Kijk, als wij zeggen dat er 55 000 werklozen minder zijn, dan klopt dat maar half. Het is niet omdat de uitkering wordt geschrapt, dat deze mensen plots werk vinden en geen steun meer nodig hebben van de overheid in de vorm van een leefloon. Langdurig werklozen ombrengen scheelt een serieuze slok op de borrel.”

“Allez, op voorwaarde dat we Vlaamse overschotten zouden gebruiken om federale putten te vullen, natuurlijk,” knipoogt de minister.

Restwarmte

Bovendien werkt de VDAB voor dit project ook samen met het Vlaams Energie-agentschap. Na verloop van tijd gaan al die lijken immers ontbinden in de vergeetput, en de restwarmte die zo ontstaat, wil de Vlaamse regering aftappen om 3000 sociale woningen te verwarmen. “Zo doen die werklozen ook nog eens iets nuttigs”, besluit Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), die de rode knop feestelijk inhuldigde door een eerste langdurig werkloze officieel te lanceren tijdens een persmoment.

7 reacties op "VDAB installeert rode knop tegen werklozen"

 1. Is er eigenlijk gedacht aan een oplossing voor de bruggepensioneerden en gehandicapten?
  Een groot deel daarvan is vrijgesteld van het zoeken naar werk. En alhoewel begin dit jaar onze sportieve regering daar voor het grootste deel komaf mee heeft gemaakt en er zelfs een bende uit Spanje heeft teruggefloten, zijn er toch nog een pak die ze niet zullen zien in de VDAB kantoren.
  Is de beerput, waarover veel van die oude profiteurs thuis nog beschikken, misschien een oplossing? Die ’thuiszorg’ scheelt ook een slok op de borrel qua milieubelasting door de sterke vermindering van de vele zaterdagse shopping-verplaatsingen van betrokkenen.
  Hoef IK althans niet meer zo lang in de rij te staan in Den Delhaize.
  Waarom denken die N-VA ministers gelijk Muyters nooit direct ver genoeg om aan dergelijke fenomenen DIRECT een DEFINITIEF einde te brengen?
  Tegenspraak van de tjeeven hoeven ze alvast niet te vrezen want die zijn tegenwoordig dag en nacht bezig met het g*t van BDW te kussen.

  Beantwoorden.
 2. Groen! heeft al onmiddellijk geëist dat er dan ook een groene knop moet komen voor de werkloze die zich duidelijk milieuvriendelijk opstelt. Concreet betekent dit dat hij…
  .
  NIET gaat solliciteren (schadelijke uitstootgassen in het verkeer vermijden),
  .
  GEEN cv’s rondstuurt (papieren cv’s verhogen de ecologische voetafdruk en elektronische versies worden toch maar als spam weggefilterd),
  .
  ZICH ONTHOUDT van vleesmaaltijden (nogal evident, gezien zijn precaire financiële toestand),
  .
  JOINTJES rookt tijdens de opvolgingsgesprekken met VDAB/RVA (100% natuurlijk product),
  .
  SEKS IN DE TUIN voorstelt tijdens de opvolgingsgesprekken met VDAB/RVA (en dit op de achtergrondmuziek van Tom Jones’ Green green grass of home),
  .
  WEIGERT de groentensoep uit zijn baard weg te wassen (perfecte biotoop voor levensnoodzakelijke micro-organismen),
  .
  EEN WITTE NEUSHOORN in zijn achtertuin herbergt i.p.v. zo’n vervelende en vervuilende koe (nochtans kan deze gedragsregel soms in conflict komen met de eerder vermelde seks in de tuin => extra premie voor diegene die beide weet te combineren!),
  .
  enz…
  .

  Beantwoorden.
  1. Jamaar Wardje, je vergeet ons mee te delen wat een druk op die groene knop doet. Want alles wat je opsomt doen de Groen! stemmers toch sowieso al. Is er dan echt geen activeren aan misschien? Of komt er dan een paar geitenwollensokken uit een deurtje van de automaat? Of een Bio-ei?
   Of is hen hetzelfde lot beschoren als een rooie werkloze (‘de enige goede werkloze is een…’ weet je nog uit de Amerikaanse geschiedenis)? Dus ook die put in? Als dat zo is, vind ik dat het niet van een milieuvriendelijke aanpak getuigt om 2 knoppen voor hetzelfde doel te installeren. Trouwens het credo van ons regeringen is toch ‘besparen en belasten’? (Niet dat er enig verschil is tussen die twee… aan mijn rekening op het einde van de maand te zien.)

   Beantwoorden.
   1. Een druk op de groene knop genereert een scheet, spontaan gevolgd door een lachsalvo (‘dag Calvo!’). Niet alleen is dit een gepaste uiting van waardering voor de groene werkloze, maar het zal bovendien zijn endorfineproductie verhogen, waardoor deze dopper weer met volle moed tegen zijn uitzichtloze situatie kan aankijken.

    Beantwoorden.
 3. Ondertussen is er een IS als bakker aan de slag in Antwerpen. Je ziet ze gelukkig maar zelden schoorsteenveger worden. Soms wil ik mijn kat of mijn vrouw onthoofden en gewoon met de vuilkar meegeven. Maar dan begint het pas. Het probleem is dat nogal wat mensen er graten in zien om plots Moslim te worden.

  Waarom moeten de mensen niks van Moslims? Omdat ze soms hun eigen opblazen in het midden van de straat. Daardoor moeten wij ons aanpassen en liefst ook de taal spreken.

  En ronddraaien in Mekka. Elk jaar is het wel prijs. ONTMOEDIGEN zul je ze dat niet zien doen. Ik zou dat gewoon AANMOEDIGEN.

  Beantwoorden.
 4. Sommige mensen kunnen gewoon hun eigen niet zijn zonder een schup in hun handen. Pak nu die Westvlaam van hierover. Die rijdt dus gewoon van de zee naar de Ardennen om hier bvb steentjes te komen harken. En urenlang laweit komen maken om zijn bomen te trimmen, sommigen zelfs nog omzagen. Met een bosmaaier rondlopen gelijk een onnozele. ELK weekend hé.

  En andere mensen dus STOREN. Als je geen bomen kunt uitstaan moet je ook niet in een bos gaan wonen. Over het gesukkel met de houtstoof en de quad wil ik dan nog zwijgen.En de CO-2 uitstoot.

  Mensen die tot dik in de achternoen gewoon half ondersteboven in hun bed liggen zullen ook wel uitstoot hebben. Mogelijk stoort het minder.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter